Открийте ни и в

САЩ

Раздават помощи за отопление, в по-студените щати – повече

Администрацията на Белия дом ще помогне за покриване на сметките

публикувано

на

Уязвими домакинства и потребители ще получат помощи, за да покрият сметките си за отопление. За целта администрацията на Белия дом обяви, че се отпускат допълнителни 4.5 млрд. долара. Щатите с по-ниски температури ще получат по-голям дял от тази помощ.

Парите са част от пакет за подкрепа на гражданите заради пандемията от коронавируса, чиято стойност е 1,9 трилиона долара. Средствата се увеличават два пъти спрямо нормалното ниво за помощите за отопление в страната.

Домакинствата, които живеят в по-студените щати и чиито сметки за отопление са по-високи, ще получат повече средства. Например в Минесота по програмата за енергийни помощи ще бъдат разпределени 274 млн. долара. В Тексас, където населението е пет пъти по-голямо, средствата са едва 10 млн. долара. Ню Йорк пък, където живеят 20 млн. души (спрямо 29 млн. души в Тексас), ще разпредели 876 млн. долара по програмата.

Администрацията на Белия дом анонсира и ангажимент на големите енергийни компании да не бъде допускано прекъсването на захранването за уязвимите потребители.

През тази зима цената на електроенергията и природния газ се повиши с 11% спрямо началото на 2021 година. Разходите за отопление в страната са се увеличили с 40 на сто, сочат данните на Администрацията за енергийна информация.

За мнозина в САЩ помощите са нужни на домакинствата, за да преодолеят шока от високите цени, но други смятат, че така допълнително

ще се увеличи инфлацията

защото се вкарват повече пари в икономиката.

Междувременно бе съобщено, че инфлацията в САЩ вероятно нараства с най-бърз темп от 4 десетилетия. За това говорят и данни, обявени миналата седмица. Тази тенденция ще определи подхода на Фед към паричната политика. Икономистите казват, че индексът на потребителските цени нараства със 7% за годината до декември и с 0,4% спрямо ноември. Данните на министерството на труда показаха скок от 10% на производствените цени.

Белият дом обяви и че съвместно с Пощите подготвят окончателно плана за доставка на 500 млн. комплекта за тестове за ковид до домакинствата, съобщи Washington post. Властите искат да започнат с доставките в средата на януари и потвърждението се очаква другата седмица.

Bank of America пък отложи с още една седмица връщането в офиса и сега призова американските си служители да продължават да работят дистанционно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА