Открийте ни и в

САЩ

Разделение сред журито събори най-важните обвинения в процеса за трагедията в Шарлътсвил

Случаят е първият от доста години, който се греда по закона Ku Klux Klan Act

публикувано

на

Журито, заседаващо по делото за трагедията в Шарлътсвил, Вирджиния, през 2017 година, се достигна до единомислие само по единия въпрос, който трябваше да реши. То е единодушно, че девет пострадали при инцидента, при който кола се вряза в колона на контрапротестиращи срещу митинг на бели националисти, трябва да получат обезщетения. Разногласията дойдоха обаче по по-важната точка – че обвиняемите двадесетина бели супремасисти, неонацисти и организатори,  са били в конспиративна схема за извършване на насилие, според федералните закони.

При трагедията от 2017 година загина един човек.

Заседателите разискваха доказателствата около три дни, а процесът във федералния съд в Шарлътсвил продължи четири седмици.

Оправданият по обвинения в убийство Кайл Ритънхаус заяви, че не е расист

По време на свидетелските показания тъжителите описаха страдания, счупени кости, кръвопролитие и емоционални травми.

Обвиняемите пък се позоваха на правото си на организирани и участие в шествието “Unite the Right”, гаорантирано им от Първата поправка. Някои от тях са признали, че са расисти и националисти.

Журито не постигна съгласие по обвиненията в заговор, но присъди компенсации на общо стойност над 25 милиона долара обезщетения за ищците.

Случаят е първият от доста години, който се греда по закона Ku Klux Klan Act – рядко използван федерален закон, създаден след Гражданската война. Той е създаден за намаляване на силата на белите супремасисти и защита на афроамериканците чрез борда с дискриминацията при гласуване и упражняване на други права.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено