Открийте ни и в

Любопитно

Разочарованието на НАСА: Какво спря САЩ за кацане на Луната?

Вижте каква е причината за отлагането на полета на най-мощната ракета, създадена някога от човечеството

публикувано

на

Разочерованието на НАСА: Какво спря САЩ за кацане на Луната?

Разочарование за НАСА. Дългоочакваното изстрелване най-мощната ракета, създадена някога от човечеството, беше отложено.

Причината – технически проблеми, които инженерите не успяха да разрешат навреме, за да се вмъкнат в двучасовия прозорец.

Най-напред по време на зареждането се появи теч на водород, който беше овладян. След това експертите забелязаха пукнатина в междустепенния отсек на ракетата. Анализът показа, че пукнатината засяга само покритието, но не и вътрешната структура.

Контролерите обаче не успяха да охладят един от двигателите на ракетата до оптималната предстартова температура.

Това доведе до отлагане на изстрелването за петък, 2-ри или понеделник, 5-и септември.

Внучката на Сталин - татуирана пънкарка от САЩ, която мрази Русия

Полетът на 98-метровата ракета Space Launch System (SLS) трябваше да е първият етап в завръщането на хората на Луната след над 50-годишна пауза. Плюшената овца и специалните скафандри, пълни със сензори, обаче си останаха на Земята.

„Не започваме, докато всичко не бъде изправно. Няма как. Има си правила.

Става дума за изключително сложна машина. Освен това подлагаме ракетата и капсулата на такова напрежение, на каквото не бихме я подложили, ако беше с екипаж. Това е целта на тестовия полет“, заяви Бил Нелсън, администратор на НАСА.

Новата дата очаква и екипът българи, конструирали 14 специални камери, разположени по тялото на ракетата. Те издържат на температури от минус 40 до плюс 85 градуса. Още през 2019 година създателят им – инженер доктор Петко Динев, разказва пред bTV:

От метач до един от най-богатите българи в САЩ - историята на Фил Филипов

„И покрай НАСА, Юнайтед Лаунч Алайънс, които се занимават с изстрелването на спътници, се обърнаха към нас, да предоставим камера, която да бъде използвана за ракетите, за да може да се следи поведението на ракетата, откачането на степените, изгарянето на горивото, и в крайна сметка отделянето на спътника“, каза инж. Петко Динев.

Мисията “Артемис-1” трябваше да е символичен наследник на “Аполо” – както богинята Артемида е сестра-близначка на Аполон в гръцката митология. Целта на НАСА е до края на 2024 година да изпрати пилотиран полет до Луната, а в бъдеще – това да е междинната стъпка към полети и до Марс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено