Открийте ни и в

Православие

Разпети петък е! Минаваме под масата за здраве, не се работи, нито се яде и пие

Старите хора са казали, че на този ден и птичката гнездо не вие, нито пее

публикувано

на

На Велики петък е разпнат Божият син Исус Христос. Със смъртта си той изкупува греховете на човечеството. На този ден не се служи Света литургия, защото се вярва, че Сам Господ е принесъл Себе Си в жертва. Отслужва се обаче Вечерня, когато се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.

Римският наместник Пилат, пoдстрекаван от тълпата, която ревяла „Разпни Го“, му издал тежка присъда. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания.

Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания.

В една легенда се разказва, че в петък, когато Христос се качвал към Голгота с огромния кръст на плещите, той минал край една жена, която перяла, и й поискал малко вода. Жената обаче вместо вода му дала помия.

По-нататък в друг дом, където печели хляб, дали на Спасителя малко от топлия хляб и след като го изял, Исус казал: „Проклета да бъде жената, която пере в тоя ден, а благословена оная, която приготвя хляба! “

Затова е прието в този ден да не се пере.

Разпети петък е най-черният ден в историята на християнството

Старите хора са казали, че на този ден и птичката гнездо не вие, нито пее, подчертавайки изключителната тъга, носеща Разпети петък. Хрониките твърдят, че на този ден е имало едновременно слънчево затъмнение и земетресение.

Разпети петък е най-черният ден в историята на християнството. Отдаваме почит към пролятата кръв на Иисус Христос, като спазваме строг пост без храна и вода, а който не може – не яде червена храна.

Постът за тези, които го спазват, е особено строг – нито се яде, нито се пие, нито се работи. Смята се, че работата на този ден носи беди и нещастия.

Най-ревностните вярващи на Разпети петък няма да се хранят. Те ще хапнат няколко хапки хляб, ако почувстват физическо неразположение, и ще пият няколко глътки вода, ако почувстват неустоима жажда.

Вярващите, които по здравословни причини не могат да спазят този аскетичен пост, трябва да се хранят, но храната задължително е постна и приготвена само с вода и сол, без подправки, без олио, за да засвидетелстват уважение пред духовния подвиг и саможертвата на Иисус Христос.

Сред тази постни храни не трябва има червени продукти – червено цвекло, червени чушки, домати, ряпа, червени ябълки и червен грейпфрут, ягоди, червен локум и други. Не се пият червени сокове.

В деня, в който Исус Христос е разпнат, не трябва да се извършва никаква работа и се смята, че хората, които не спазват тази повеля, ще бъдат сполетени от големи нещастия.

Строго забранени са и различните веселби. В народните обичаи се повелява на Разпети петък да се мине под маса в черква, като по този начин човек символично да се очисти от всичките си грехове.

Минаването под плащаница на Разпети петък е вид символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си. Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве.

Богословите обясняват, че минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил.

На всеки, минал под “масата”, свещеникът трябва да даде цвете – израз на благословия, духовна утеха и вяра във възкресението на Христос. Свещениците раздават и осветен здравец, който е хубаво да бъде засаден в домовете.

Малцина знаят, но църквата се обикаля и на Разпети петък, но само веднъж, а не три пъти както срещу Великден. След като свещеникът изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се върви и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът я взема от престола и я полага в “гроба” в центъра на храма.

Поклонението пред нея продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара – минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА