Открийте ни и в

САЩ

Разрушават училището в Ювалди, в което стрелец уби 21 души

Заради закъснялата реакция на полицията началникът й Пийт Аредондо беше пуснат в сряда в административен отпуск

публикувано

на

Сн.:Архив

Основното училище в Ювалди, Тексас, където стрелец уби 19 ученици и двама учители миналия месец, ще бъде разрушено, каза кметът на града. Говорейки по време на емоционална среща на съвета с жителите във вторник, кметът на града Дон Маклафлин каза, че не вярва, че от някое дете или учител трябва да се иска да се върне в началното училище Роб, където на 24 май се разигра смъртоносната стрелба.

„Доколкото разбирам — и обсъждах с началника — това училище ще бъде разрушено“, каза той. „Никога не можете да помолите дете или учител да се върне в това училище“, добави Маклафлин.

Засега няма срок за разрушаването.

Президентът Джо Байдън също по-рано изрази подкрепа за унищожаването на училището.

Начално училище Роб няма да е първото училище, което ще бъде разрушено след голяма трагедия. Основното училище Санди Хук в Нютаун, Кънектикът, където 20 ученици и шестима служители бяха застреляни смъртоносно от 20-годишен стрелец през 2012 г., също беше разрушено.

По време на заседанието на съвета във вторник Маклафлин изрази разочарование от трудностите при получаване на отговори от тези, които разследват смъртоносната стрелба в началното училище Роб, както и от отговора на полицията, който беше силно критикуван.

Заради закъснялата реакция на полицията началникът й Пийт Аредондо беше пуснат в сряда в административен отпуск. Хал Харел, управителят на консолидирания независим училищен район Ювалди, отбеляза в писмено изявление в сряда, че ще изчака, докато приключи разследването на клането на 24 май в началното училище Роб, преди да вземе кадрови решения.

„Днес все още съм без подробности за разследванията, провеждани от различни агенции“, каза той. „Поради липсата на яснота, която остава, и неизвестния момент кога ще получа резултатите от разследванията, взех решение да поставя шеф Аредондо в административен отпуск, който влиза в сила от тази дата.”

Лейтенант Майк Ернандес ще поеме задълженията на началник, каза Харел.

Кой е полицейският началник, отговорен за бездействието на колегите си в Ювалди?

Щатските власти описват Аредондо като ръководител на отговора на полицията по време на стрелбата. Самият той заяви, че не се е смятал за отговорен офицер.

Длъжностните лица заявиха, че Аредондо неправилно е третирал стрелеца като барикадиран заподозрян, вместо като активен стрелец.

След повече от час след началото на стрелбата федерални агенти влязоха в стаята и застреляха 18-годишния стрелец. Федералните и държавните агенции разследват реакцията на правоприлагащите органи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА