Открийте ни и в

СВЯТ

Разследването срещу Кристалина Георгиева е нарушило правилата на Световната банка

Това твърди адвокатът й Лани Брюър

публикувано

на

Юристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, са нарушили правилата на Световната банка, които се отнасят за служителите й. Те не са я уведомили, че е била обект на разследването и не са й дали възможност да отговори на направените от тях констатации, каза адвокатът на Георгиева, цитиран от Ройтерс.

В писмо до изпълнителния съвет на МВФ, разпространено в четвъртък, адвокат Лани Брюър от фирмата “Covington & Burling” поиска от директорите да вземат предвид “фундаментални процесуални и материалноправни грешки” във връзка с доклада на адвокатската фирма Уилмър Хейл.

Тя е била наета от борда на Световната банка за разследване на нередности в данните за класацията “Да правиш бизнес” на държави според бизнес климата им.

Кристалина Георгиева била подведена от адвокатска фирма, описала погрешно действията й

В доклада на кантората Уимлър Хейл се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г., Георгиева е оказала “неправомерен натиск” върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай, в момент, когато банката търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала.

Георгиева отрече обвиненията.

Новите твърдения на адвокат Брюър, бивш служител на американското министерство на правосъдието и специален съветник на бившия президент Бил Клинтън по време на процеса за импийчмънт срещу него през 1999 г., бяха направени в момент, когато Георгиева се опитва да убеди борда на МВФ да я подкрепи.

Кристалина Георгиева е oказвала натиск да се подобри икономическият рейтинг на Китай

Тази седмица бордът интервюира и Георгиева, и УилмърХейл и по-късно в петък ще обсъди въпроса отново.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено