Открийте ни и в

България

Разследват България за схема за незаконни трансплантации на органи

Японски вестник е получил записи, в които турчин предлага трансплантации в Шри Ланка

публикувано

на

Разследват България за схема за незаконни трансплантации на органи

Схема за незаконни трансплантации на органи, в които е замесена България, разкрива японски вестник.

През април

2021 г. двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България, пише вестникът The Yomiuri Shimbun. 

Операциите им са били уредени от 58-годишен турчин, който е бил арестуван в Украйна по обвинение за незаконен трафик на органи. Името на “координатора” не се споменава, но вестникът описва, че това е човек, който се представя за лекар. Трансплантациите у нас са били успешни, но мъжът спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 – 2021 г., твърди още японското издание.

Схемата в Япония

започнала да се разплита, след като вестникът получил записи, в които въпросният турчин предлага трансплантации в Шри Ланка. Той бил свързан с неправителствена организация, която го потърсила за помощ, след като заради коронавируса нуждаещите се от нови органи японци не можели да бъдат оперирани в Китай. Турчинът предлагал трансплантации и в други държави, сред които Украйна, Узбекистан и Киргизстан.

"Случката беше умопомрачителна": Разказ на лекарите, които първи стигнаха на тежката катастрофа, причинена от Георги Семерджиев

Известно е, че той е получавал средства, вкл. “такса за донора” от около 15 хил. долара (не е сигурно, че цялата сума е достигала до реалния дарител), от Асоциацията за подкрепа на пациенти с нелечими заболявания (“Набо канджа шиен но кай”), базирана в Токио. Общата сума достигала 80 хил. долара.

Японското разследване се позовава на звукозаписи и видео, свидетелства от лица, свързани с асоциацията и пациенти, преминали през хирургическа намеса. Твърди се, че Асоциацията е извеждала японци предимно в Китай като посредник за трансплантации от починали хора или екзекутирани затворници. 

ГЕРБ дават Стойчо Кацаров на прокуратурата заради злоупотреби в болница „Лозенец“ (ВИДЕО)

Споменатата НПО отрича всякакви връзки с турчина и незаконния трафик на органи и трансплантации. В разследването не се споменава нито името на болницата в България, където са били трансплантирани японците, нито за кой град става въпрос.

В началото на юни

2021 г. служебният здравен министър Стойчо Кацаров имаше подозрение към ръководството на болница “Лозенец” в София за извършени там между 2019г. и април 2021 г. 14 трансплантации на бъбрек от жив донор.

Протест в болница Лозенец: Не искат да ги сливат с детската болница Това бе и едно от основанията той да отстрани директора проф. Любомир Спасов и съвета на директорите на здравното заведение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено