Лекар в Мадан се разследва заради фиктивни ваксинации срещу COVID-19. В електронната система като имунизирани са вписани хора, на които той реално не е поставил доза, предава bTV.

Прокуратурата образува досъдебно производство.

Жена отива да се ваксинира с препарата на „Янсен“. И разбира, че вече има поставена доза от друга ваксина – „Астра Зенека“. При това от личния ѝ лекар.

Разследват фелдшер за издаване на фалшиви ваксинационни сертификати в Ябланица

„Направих си ваксината и отидох на работа, казаха ми, че по-късно ще ми издадат сертификата, само трябва да се обработи в системата. След половин час ми се обадиха и ми казаха, че имам поставена първа доза на „Астра Зенека“, която не знам откъде е дошла“, обясни жената.

В тази ситуация се оказват още трима души. Двама от тях също са от пациентската листа на лекаря.

Версията на лекаря д-р Георги Андреев е , че е допусната техническа грешка.

„Няма да говоря нищо, за да не пострадат колеги. Не съм правил фиктивни ваксинации, допуснали сме технически грешки с програмата“, твърди лекарят.

През месец май, след получен сигнал, местното РЗИ извършва проверка. Установени са нарушения на Наредбата за имунизациите, заради, които е съставен акт на лекаря. С колко е глобен – здравното министерство не посочва в писмения си отговор до bTV. Здравната каса също санкционира д-р Андреев – с по 150 лева за всеки случай на фиктивна ваксинация.

Преди два дни прокуратурата образува досъдебно производство по случая – за компютърна измама.

Огромни опашки на Кулата: търсят фалшиви ваксинационни сертификати

„Затова, че извършителят през април и май месец е поддържал заблуждение у служители в РЗОК-Смолян, че са ваксинирани определени лица с ваксина от него, като е въвел компютърни данни в електронния регистър на имунизираните лица , а в действителност не е поставена ваксина, целта е да се набави облага за себе си или другиго“, обясни Недко Симов, окръжен прокурор на Смолян.

Проверява се целият период, в който лекарят е поставял ваксини срещу COVID-19, за да се види дали няма и други фиктивни ваксинации. Работи се по различни версии – включително мотивът да е 10-те лева, които касата плаща на лекарите за поставена доза или пък самите пациенти да са поискали фиктивното ваксиниране.