Открийте ни и в

Войната в Украйна

Разследващите на ООН за Украйна: Видяното ни шокира

Пратениците на Съвета на ООН по правата на човека с разкрития за видяното в Украйна

публикувано

на

Разследващите на ООН за Украйна: Видяното ни шокира

Разследващите на ООН за Украйна: Видяното шокира, разкриват опитните юристи и борци за човешки права.

10 дни продължи първото посещение в Украйна на независимата международна комисия, разследваща събитията в страната. Комисията бе създадена според установките на резолюцията на Съвета на ООН по правата на човека (UNHRC), която съди нахлуването.

Още на 12 май UNHRC се обърна към комисията с молба първо да изучи събитията, които станаха в края на февруари и март в четири украински региона – Киев, Буча, Ирпен, Харков и Суми.

Независимост и внимателност

„На този етап не можем да правим никакви изводи или да се изказваме по въпроси за правното определение на събитията. Но при условие на нататъшно потвърждаване на получената информация от местата, които бяха унищожени, може да се потвърди мнението за сериозни нарушения на международното право и правата на човека, международното хуманитарно право и даже военни престъпления“, – заяви на пресконференция в Киев в сряда, главата на комисията Ерик Мьозе от Норвегия. През 2003-2007 той бе начело на международния трибунал за Руанда.

ООН изпраща екип да разследва престъпления и нарушения в Украйна

В хода на срещата с журналистите Мьозе и членовете на комисията – омбудсманът от Босна и Херцеговина Ясминка Джумхур и колумбийският професор по право Пабло де Грейф, няколко пъти подчертаха независимия и безпристрастен статут на комисията и избегнаха да дават каквито и да е оценки на видяното и чутото.

Своя предварителен доклад към Съвета на ООН по правата на човека, комисията ще изпрати през септември, след още няколко посещения на Украйна. Окончателната версия на документа ще се появи през март 2023 година.

ООН: 1,6 милиарда души са засегнати от последиците от войната в Украйна

„Това, което видяхме шокира, но що се отнася до взимане на решение за отговорността, правната характеристика на тези факти, ние упорито работим, за да получим доказателства“, уточни де Грейф.

Доказателствата и показанията

Ерик Мьозе в разговор с DW отбеляза, че доказателствата за нарушаване на човешките права за първите три месеца на войната, даже на пръв поглед, са много повече, отколкото преди години са били събрани в Руанда.

„Има много снимки, видеоматериали, които са правени не само от журналисти или следователи, а даже от самите жертви и свидетели на страшните събития. Тези доказателства правят показанията на очевидците по-убедителни“, казва шефът на комисията, припомняйки свидетелствата за убийства на цивилни лица и разграбването на имущество около Киев, също и разрушенията на градски територии в Харковска и Сумска области.

Ясминка Джумхур е обезпокоена от многочислените свидетелства за сексуално насилие, а също така и от престъпленията срещу деца.

ООН: Без Русия и Украйна на пазара, ще има продоволствена криза

„Комисията смята, че е необходимо допълнително разследване на съобщенията за вероятно преместване на деца, намиращи се в социални учреждения във временно окупираните територии, в посока Руската Федерация. Също така информацията за ускорено получаване на гражданство и процедурите по осиновяване на някои от тези деца. В Украйна много от преместените деца са били разделени от семействата си“, казва босненският омбудсман.

По думите й, комисията не губи надежда за сътрудничество в събирането на информация за нарушенията и престъпленията с руските власти и контролираните от Русия администрации на временно окупираните територии. Засега няма достатъчно добър контакт с руската страна.

Шолц, Макрон и Драги са на посещение в Украйна

През март РФ гласува против резолюцията за създаването на комисията, а през април страната бе изключена от Съвета за правата на човека в ООН.

Страшната статистика

Важността на разследването на военните престъпления и нарушенията на хуманитарното право в Украйна се потвърждава от големия интерес към темата от международни и национални организации, пояснява Пабло де Грейф.

В сегашния момент комисията се опира в работата си на материалите на Мониторинговата комисия на ООН по правата на човека, работеща в Украйна от март 2014 година.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари, мисията е потвърдила смъртта на 4395 цивилни лица в хода на бойните действия. Впрочем, ежедневно се отбелязва, че фактическите цифри са значително по-големи, тъй като има проблеми с получаването на информация от някои места, където са водени бойни действия.

Основната причина за смъртността и раняванията на мирни граждани е използването на оръжия с голяма зона на поразяване, по-точно, обстрели с тежка артилерия и реактивни залпови системи, също така ракетните удари и бомбардировките.

Германия дава на Украйна три реактивни системи за залпов огън

Комисията също осъществява контакти с Международния трибунал, за да се избегне дублиране на работата в установяването на нарушенията. Що се отнася до украинските източници, то по време на 10-дневното посещение, членовете на комисията са успели да се срещнат с чиновници, с представители на силите за сигурност и местните власти в пострадалите от войната райони, както и с представители на НПО-та. В Украйна официално са стартирани повече от 16 000 дела за военни престъпления.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА