Видео от чикагската полиция, показващо смъртта на 22-годишния Антъни Алварез, застрелян от полицай в Портидж парк на 31 март, бе публикувано днес. Организацията Civilian Office of Police Accountability (COPA), която го представи, препоръча полицаят, който е стрелял, да бъде отстранен от работа по време на разследването.

Семейството на Алварез, потресено от случая, иска правосъдие и отговори на въпросите, възникнали около смъртта му. След като видяха последните минути на младежа, неговите роднини все още не разбират какво е довело до смъртоносната конфронтация с полицията.

Майката на убития заяви, че това, което е видяла на видеото, не обяснява това, което е видяла в моргата. Тя поиска да знае защо полицаите са гонели сина й.

Семейството на Алварез дойде с адвокати в COPA, за да присъства на мъчителното преглеждане на кадрите. Адвокатът Тод Пю окачестви видяното като „смразяваща сцена“. Той подчерта, че убитият е застрелян в гръб, докато е бягал.

Докато роднините гледаха видеото, пред сградата се събраха протестиращи, искащи името на униформения, който застреля Алварез.

Според версията на полиция, тя е преследвала младежа, защото той извадил пистолет при някакво спречкване в блок 5 200 на Уес Еди. Полицаите са отправили вербално заповеди да хвърли оръжието, преди да стрелят. На видеото с кадри от личните полицейски камери се чуват 5 изстрела.

Вижда се, че полицаите правят опити за първа помощ на простреляния, но той почина в болница.

Полицията публикува и снимка на оръжието, което било намерено на мястото на стрелбата. Според чикагската ложа на професионалната организация на полицаите „правилата за влизане в контакт са ясни и този служител ги е спазил“.Главният интендант на чикагската полиция Дейвид Браун бе лаконичен след пускането на видеото и отказа да коментира инцидента.