Открийте ни и в

САЩ

Разходите на хората в САЩ – повече за пътувания и за купон

Продажбите на дребно в страната изненадаха експертите

публикувано

на

Летището в Денвър. Сн.: БТА

Продажбите на дребно в САЩ се увеличават над очакванията на експертите на месечна база. За година те също бележат значителен ръст. Хората в Америка вече харчат повече за пътувания и развлечения, а основните им разходи остават за здравеопазване, образование, пътуване и хотелиерство, сочат последните данни.

Продажбите на дребно се увеличават неочаквано през юни, тъй като търсенето на стоки е силно, дори в момент, когато разходите се насочиха обратно към услугите, повишавайки очакванията за ускоряване на икономическия растеж през второто тримесечие.

Възстановяването на продажбите, отчетено от Министерството на търговията в края на миналата седмица, се случва въпреки спада в покупките на автомобили поради липса на доставки, причинена от глобалния недостиг на полупроводници.

Недостигът на нови коли

стимулира търсенето на употребявани леки и товарни автомобили, което спомага за инфлацията.

„Много търговци на дребно се възползват от по-големия наплив в магазините, както и от по-високите цени на артикулите, което беше необходимо на много компании в сферата на услугите“, коментира Бен Айерс, старши икономист в Nationwide в Охайо, цитиран от „Блумбърг“.

Продажбите на дребно нарастват с 0,6% през миналия месец. Данните за май са ревизирани, като продажбите се свиват с 1,7%, вместо с първоначалната оценка за спад от 1,3%. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха спад в продажбите на дребно с 0,4%.

В същото време на годишна база продажбите се увеличават с 18% спрямо юни миналата година и сега са доста над нивото им преди пандемията. По време на коронакризата търсенето се насочи към стоки като електроника и моторни превозни средства, тъй като милиони хора работеха от вкъщи, посещаваха онлайн уроци и избягваха обществения транспорт.

Разходите сега се пренасочват към услуги като пътувания и развлечения, след като най-малко 160 милиона американци са напълно имунизирани срещу COVID-19.

Магазин в Колорадо

Продажбите на дребно нарастват благодарение на ръста на търсенето в секторите на здравеопазването, образованието, пътуването и хотелиерството, които представляват най-голяма част от потребителските разходи.

Междувременно

производствените цени се повишават

през юни с повече от очакваното, което показва, че се увеличава натискът върху компаниите да прехвърлят по-високите си разходи към потребителите. Индексът на цените на производител PPI за крайно търсене се увеличава с 1% от предходния месец и със 7,3% спрямо юни миналата година.

PPI, който проследява промените в производствените разходи, се ускорява с по-бързи темпове от очакваното през последните месеци поради по-високите цени на суровините и усложненията в глобалните вериги за доставки.

Предизвикателствата при наемането на квалифицирани работници също оказват натиск за повишаване на заплатите.

Увеличенията на производствените и трудовите разходи обясняват и защо темпът на потребителската инфлация надминава очакванията на икономистите през всеки от последните четири месеца.

Данни от началото на миналата седмица показват, че индексът на потребителските цени се покачва през юни с най-бързия темп от 2008 г. Увеличението е предимно в категории, свързани с отварянето на икономиката, включително хотели, коли под наем и самолетни билети.

Федералният резерв казва, че възходящият натиск върху цените вероятно ще бъде преходен, но някои инвеститори се опасяват, че неотдавнашните ръстове ще доведат до по-трайна инфлация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено