Открийте ни и в

България

Район „Банкя“ платил одата за града на премиера

С 1800 лева район „Банкя“ е подкрепил „Песен за Банкя“, призна кметската администрация на курортния град

публикувано

на

сн. Bankya.bg

С 1800 лева район „Банкя“ е подкрепил „Песен за Банкя“, призна кметската администрация на курортния град. Това стана в писмен отговор на отправени въпроси от „Дневник“. На 28 юли зам.-кметът по културата на района Александра Александрова, която пее във видеоклипа, обаче твърдеше съвсем друго пред репортер.

„Район „Банкя“ не е дал пари за тази песен. Парите са спонсорски, видеото е напълно приятелски направено“, обясни тя. На въпрос колко точно струва видеоклипът Александрова отговори: „Нула лева, то е приятелско.“ И уточни, че спонсор е компанията „Кока-Кола“, която по принцип подкрепяла Банкя за различни каузи.

"Банкя в нашите души" - написаха песен за родното място на Бойко. Кой я плати? (ВИДЕО)

От „Кока-Кола ХБК България“ обаче отрекоха на 28 юли пред „Дневник“ да са спонсорирали въпросната песен. Радослав Христов, мениджър комуникации, обясни, че „Кока-Кола ХБК“ е предоставила единствено минерална вода за консумиране по време на снимките и не са давали пари.

В четвъртък район „Банкя“ лансира по-друга версия пред „Дневник“, в която признават, че те са подкрепили финансово кичозната ода, но парите не били общински. Ето отговорът им:

„Район „Банкя“ подкрепи довършването на песента – аранжимент, студийни записи, микс, мастер, постпродукция, за което изразходва сумата от 1800 лв. с ДДС. Сумата е част от дарението на юридическо лице („Кока-Кола ХБК България“). Дарението е целево за подкрепа на културния календар на Банкя за 2020 г. Решението как да бъдат приоритизирани и разходвани дарителските средства е на Район „Банкя“.

Дарителят казва, че е дал само минерална вода, но дареният (район) твърди, че е платил 1800 лева с дарението… Как водата се е превърнала в банкноти кметската администрация на Банкя засега не споделя, но жителите на града имат право да знаят за какво се изразходват общинските средства.

Кметството не отговори на въпроса колко ще струва цялостната реализация на „Песен за Банкя“, тъй като е планирано в близко бъдеще певците да бъдат заснети в бъдещ видеоклип на одата.

„Имам чувство, че съм канен да се оправдавам за нещо, което за мен е творческо предизвикателство“, каза днес композиторът Хайгашод Агасян пред bTV, По думите му в края на март или началото на април му се обадила поетеса, предложила му „прекрасни стихове“ и казала, че „има една идея да се направи песен за Банкя“. Изпратил демо запис, отвърнали му, че много им харесва и че ще поканят „изпълнители, имащи отношение към града“.

„За мене това е чест, това е творческа задача“, допълни Агасян. „Тук няма политика, четох безумни неща… Песента е хармонична, мелодична и могат повече хора да я запеят заедно. Нека колеги и музиканти да анализират и коментират, а не хората да казват „кич“. Има си капацитети, да ги поканят да кажат има ли качества.“

По думите му е писал химна на Созопол, на Перник, на Лекарския съюз „на десетки училища и детски градини и затова ме носят на ръце“.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

При растящ брой заразени: здравното министерство разреши публика на спортни състезания на закрито в България

Украинските граждани вече ще влизат с отрицателен PCR тест в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

При провеждането на спортни състезания на закрито може да има публика при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и при заетост на повече от половината места на спортното съоръжение. Това се казва в заповед, издадена в сряда от здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

До момента на спортни състезания публика можеше да има, ако те бяха на открито. Сега е разрешено публика да има на закрито. На футболните срещи се допускат до 1000 зрители в сектор, или общо до 4000 зрители на мач при спазване на определени изисквания.

Също със заповед от сряда здравния министър нарежда за лица, пристигащи в България от Украйна, да се изисква документ за отрицателен резултат от PCR тест.

Министър Ангелов разрешава и възобновяване на заниманията в центровете за подкрепа на личностното развитие. Условието е те да спазват изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването изисквания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

За принос в журналистиката: Правителството предлага Петьо Блъсков за орден

През 2007 година Блъсков продаде пресгрупата си „Монитор“ на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Капитал

Правителство взе решение, с което предлага на президента да издаде указ за награждаването на Петьо Блъсков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие. Мотивът на министрите е приносът на Блъсков за развитието на съвременната българска журналистика.

Предложението е внесено в Министерски съвет от министъра на културата Боил Банов.

В момента Петьо Блъсков е главен редактор на в. „Труд“. Той е създател и дългогодишен главен редактор на пресгрупа „Монитор“. През 2007 г. той продаде пресгрупата на Ирена Кръстева, майка на депутата Делян Пеевски.

През 2012 Блъсков е сред учредителите на Българския медиен съюз, създаден около новата медийна империя на Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

Номинацията на Блъсков за орден „Св. св. Кирил и Методий“ идва в деня, в която Европейската комисия излезе с поредния критичен доклад към България. Един от основните моменти в него е забележката за политическа намеса в работата на медиите в страната. Наскоро „Репортери без граници“ отново поставиха България на 111 мясно по свобода на словото, а самият Блъсков често е подозиран в зависимости.

Той е сред знаковите фигури в българската преса след падането на комунизма.

През 1990 г. заедно със свои колеги, между които Радостина Константинова, Владимир Райчев, Емил Петков, Драгомир Василев и Валери Найденов, слага началото на първата пресгрупа в България с вестниците „168 часа“ и „24 часа“. Пресгрупата бе известна с близостта си с тогавашната Първа частна банка, а Блъсков бе близък приятел и съдружник на директора й Валентин Моллов, рекламиран като „честен частник“, припомня mediapool.

Зрелищният срив на ПЧБ я превърна в емблема на първата вълна от банкови фалити в началото на 1990-те години и финансовия колапс на държавата, който обаче не засегна учредителите и шефовете на ПЧБ, както и техните приближени.

По-късно Блъсков продава Пресгрупа „168 часа“ и през 1998 г. създава „Пресгрупа Монитор“,  която бе купена от Ирена Кръстева и от която започна изграждането на медийната империя на Пеевски.

Ако президентът му връчи ордена, Блъсков ще попадне в компанията на носителите на „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, сред които са Милчо Левиев, проф. Исак Паси, Никола Корабов, Гриша Островски, Константин Павлов, Рангел Вълчанов, Иван Андонов, Слава Рачева, Васил Найденов, Теодосий Спасов и други.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Христо Иванов в коментар за доклада на ЕК: ГЕРБ загуби едно десетилетие от живота ни, готви се за о/’.ще едно (ВИДЕО)

Според Ивано докладът констатира проблемите, но не посочва конкретните примери за „чудовищни злоупотреби с власт“, изкарали българите на улицата

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Съпредседателят на „Да, България“ Христо Иванов с остър прочит на мониторинговия доклад на Европейската комисия.

Той посочи, че изводът, който може да се направи е, че ГЕРБ е загубил едно десетилетие от живота ни, а сега се готви да загуби още едно, произвеждайки калинки, подхранвайки Пеевски. Той напомни, че Пеевски беше създаден по време на правителството на Сакскобургготски, развит по време на управлението на Тройната коалиция, но сега се нахрани и се превърна в „национален феномен“ при ерата Борисов. Срещу този модел ние се борим, заяви Иванов.

Той анализира доклада на Европейската комисия, като посочи, че в него са посочени предпоставките, които позволяват в България да има системна корупция като управленски модел.

Според Иванов, проблемът за това се крие в „безотчетността“ на главния прокурор, не само в липсата на възможност да му се търси наказателна отговорност, но и че не се отчита как прилага националната наказателна политика.

Евродокладът за България: главен прокурор извън контрол и медии под натиск

Той коментира и записаното по отношение на ВСС в доклада: „Експерти констатират факта, че ВСС е непригоден да защитава независимостта на България, структуриран по начин като елемент от възможностите на главния прокурор да осъществява контрол върху прокурорите надолу по йерархията и да не дава отчет. Политическото влияние прониква през ВСС“, отбелязва Христо Иванов.

Съпредседателят на „Да, България“ припомни за обещанието на Прокуратурата да отговори на въпросите, поставени от Европейския съюз до 28 септември, на които все още няма отговори, както и неговата лъжа, че сам е предизивикал процеса по изслушване, на който самият той не отиде.

Христо Иванов отбеляза, че в Докладът на ЕК обаче липсват конкретните злоупотреби, които „изкараха българите на улицата“. По думите му, той диагностицира проблеми, но не забелязва как те се превръщат в „чудовищна злоупотреба с власт“.

„Няма анализ на конкретните злоупотреби в доклада на ЕК, затова, че премиерът е сниман с пачки, с кюлчета злато, няма разследване. Няма констатация, че премиерът е записван как води разговори, че участва в оперативка с главния прокурор, на която планират операции по отношение на чувствителни политически разговори“, казва още той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Банкя, дарение
„Банкя в нашите души“ – написаха песен за родното място на Бойко. Кой я плати? (ВИДЕО)

"Ако все пак възстановят фестивала за политическата песен "Ален мак", той да се казва "Банкянска магнолия"

Затвори