Съвместен екип на американските военноморски сили и бреговата охрана конфискува хиляди незаконни оръжия миналата седмица, след като спря малък кораб в Северно Арабско море, се казва в изявление на флота. Ракетният крайцер "Монтерей" спря доу (търговски съд от този регион, обикновено с мачти)  без национален флаг на 6 май по време на рутинна операция за проверка на регистрацията му, съобщиха от флота. След това специализиран екип за проверка от бреговата охрана на САЩ, намиращ се на кораба на ВМС, се качи на доуто и намери скривалището на оръжията.

Огромният товар оръжия покри голяма част от задната летателна палуба на 567-футовия (173-метров) американски военен кораб, след като всичко бе прехвърлено там в рамките на двудневна операция, според военноморските сили. „Пратката с оръжия включва десетки усъвършенствани руски противотанкови управляеми ракети, хиляди китайски щурмови пушки тип 56 и стотици картечници ПКМ, снайперови пушки и ракетни гранатомети. Други компоненти на оръжието включват усъвършенствани оптични прицели, "се казва в съобщението на флота. Произходът и местоназначението на оръжията се разследват, но предишни доставки на оръжия, конфискувани от американския флот при подобни обстоятелства, са били предназначени за бунтовниците хути в Йемен, заяви за CNN в имейл лейтенант-комодор Пийт Пагано, говорител на Пети флот на ВМС на САЩ. Пагано цитира три подобни изземвания от Пети флот през последните години.

  • На 12 февруари разрушителят с управляеми ракети "Уинстън Чърчил" е спрял две баржи край бреговете на Сомалия, които са превозвали оръжия, включително ракетни гранатомети, оръжията на екипажа и друго стрелково оръжие.
  • На 9 февруари 2020 г. крайцерът "Нормандия"спря доу в Арабско море и иззе ракетни компоненти.
  • На 25 ноември 2019 г. разрушителят "Форест Шърман" откри ракетни компоненти при проверка в Арабско море.