Открийте ни и в

Вашите пари

Рано ли е за пенсиониране

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Моите родители четат статиите ти почти всяка седмица и покрай тях аз също започнах да се интересувам от това как да се подготвя за един по-късен етап от моя живот, така нареченото пенсиониране. Аз работя в среда с много млади американци (от 25 до 35 г. средна възраст) и често си говорим за възможността да се пенсионираме на 45-50-годишна възраст. Един от моите приятели твърди, че ако събере поне $500,000 в пенсионни и инвестиционни сметки до 45, ще се пенсионира и ще пътува по света. Мислиш ли, че това са достатъчно пари и дали тази идея е реалистична за нашето поколение?

Здравейте и ви благодаря за хубавия въпрос. Много се радвам да мога да получавам всякакви въпроси и да съм изправен пред всякакви ситуации при работата ми с всички вас, това ме зарежда и мотивира да търся отговори и разрешения на всевъзможни финансови цели.

ВАШИТЕ ПАРИ: Зачита ли се американски трудов стаж за българска пенсия?

В днешно време в Америка има едно популярно движение от сравнително млади хора, точно на възрастта, за която говорите във вашия въпрос, които нямат търпение да достигнат до заветното “пенсиониране”. Някои от тях мразят работата си, други пък просто обичат свободата на времето си, трети искат да обиколят света.

Независимо от причините им, се наблюдават интересни навици сред хората, които са част (формално или не) от тази нова мода – ранното пенсиониране. Повечето от тях не правят големи пари от заплати, но почти всички

спестяват почти всеки цент

и го насочват към инвестиране с цел ранно пенсиониране. С две думи – живеят като скотове днес, за да могат евентуално да са свободни хора след 10-15-20 години. Няма нищо лошо в това, просто нов модел на живот.

Но нека да видим от какво е породен този модел и доколко е приложим в реалния живот.

ВАШИТЕ ПАРИ: Да използвам ли парите от моя 401К план, за да изплатя къщата си преди пенсиониране?

Много от тези хора са свидетели на факта, че техните родители може би ще трябва да работят, докато са живи, защото с държавните пенсии и малкото пари, спестени в частни пенсионни фондове, те няма да могат да се пенсионират спокойно на високия жизнен стандарт в Америка. Това се отнася в още по-голяма степен за нас, българите, и особено за първата генерация, нашите родители, които са постлали пътя за нас с много труд и мъки, но очакващи минимални пенсионни доходи.

Младите хора днес имат достъп до много повече информация и много повече възможности да избират как да построят бъдещето си, в сравнение с поколенията на техните родители, и това им дава нови перспективи и шансове да планират живота си в по-късен етап.

Сега, дали $500,000 на 45 или на 50 години са достатъчни за пенсиониране? Трудно е да се каже, но едно е сигурно, тази сума ще предостави на всеки един от нас около $25,000 годишен доход за следващите 20-25 години, ако са инвестирани правилно. Това са 5% от цялата сума и ако взимаме до $25,000 на година и живеем в този финансов лимит, може би ще изкараме с тези пари до 65-70-годишна възраст. Нека все пак не забравяме, че

стойността на парите се променя

(моля прочетете това като “пада” поради инфлацията) и това допълнително утежнява положението.

САЩ издирват българката Ружа заради измами за милиарди

Според мен е нереалистично да можем да се пенсионираме адекватно на 45-50 години с $500,000, освен ако не планираме да живеем в някое кокетно селце сред природата в държава с по-нисък житейски стандарт и да се препитаваме със земеделие и животновъдство. Да не говорим за обиколки около света и постоянни пътувания, защото те са просто нереални цели с $500,000, на които ще разчитаме за 20-30 години напред.

Аз лично не съм привърженик на това модерно движение от млади хора, защото не споделям идеите им за ранно пенсиониране, но съм съгласен с това, че е важно да инвестираме част от доходите си за далечното бъдеще. Според мен човек трябва да намери професия, която му харесва, да стане добър в нея през годините напред, да я работи с удоволствие и да заделя между 10-20% от тези доходи за пенсиониране.

Спестявайки повече от 10-20% от годишния ни доход, ни ограбва от това да можем да се насладим на живота и неговите материални блага днес, с надеждата един ден в далечното бъдеще да може да имаме много повече. Но дали ще можем да се насладим на тези пари в далечното бъдеще по начина, по който можем да го сторим днес? Това, за съжаление, никой от нас не знае и всеки е свободен да избира как да подреди живота си в годините напред, според своите цели и своя собствен мироглед.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Финансови съвети, които трябва да пренебрегнем

Защо не трябва да вземаме за чиста монета всичко, което чуем

публикувано

на

Виж цялата статия

Обадиха ми се няколко читатели с въпроса дали да послушат съвета на техен приятел или роднина. За съжаление лоша финансова информация не идва само от измамници, понякога и любимите ни хора могат несъзнателно да ни направляват в погрешна посока – може би не са добре информирани или някой им е дал недобър съвет. Ето защо да знаете какво не трябва да правите с парите си е често най-големият ви актив. Ще ви дам няколко примера.

Живеенето под наем е загуба на пари.“

Закупуването на дом може, разбира се, да бъде разумна инвестиция, особено като се имат предвид днешните рекордно ниски лихви по ипотечните кредити. Но това не означава, че притежаването на собствено жилище е по-добро решение от живеенето под наем. В някои райони на страната разходите за притежаване на къща все още са по-високи от тези на живеенето под наем. В сметката за общите разходи на собственост винаги включвам данъци, поддръжка на имота, такси на жилищната асоциация, ново обзавеждане, застраховка – като правило добавете около и 30% към месечното си ипотечно плащане. И докато цените на домовете се стабилизират в много части на Съединените щати, това не означава, че те изведнъж ще започнат да нарастват с бързи темпове.

Ето защо е нужно да си направите внимателно математиката, преди да помислите за закупуване на свой дом. Задайте си въпроса: Имате ли някаква представа дали в следващите пет до седем години няма да се преместите, независимо дали за работа, ново начало или нов опит? Ако е така, покупката на жилище не е добър избор. Живейте под наем, докато не знаете със сигурност, че ще се установите в определен град/район за по-дълго (10 и повече години), и просто игнорирайте всеки, който ви казва, че хвърляте пари на вятъра.

Закупуването на

whole life insurance e по-добра сделка

Животозастраховането в САЩ има многобройни лица, но най-много се предлагат два основни продукта: срочна застраховка (term life insurance) и застраховка за цял живот (whole life insurance). С първия закупувате само застраховка, а вторият включва компонент на инвестиране, което го прави по-скъп продукт. Разходите за премиите по whole life insurance са много по-високи от тази на term life insurance. Това би било оправдано, ако получавате голяма инвестициoнна сделка. Но фактите сочат обратното – особено когато се изчислят всички вградени такси и комисиони. Когато купувате whole life insurance, застрахователната компания има точно същите административни разходи и заложени печалби като и при тerm life insurance. Но те не спират дотук. Застрахователят ви взема много повече пари. Защо? Защото при застраховката за цял живот не само плащате цената на застраховката, а плащате и на агента да инвестира за вас определен процент от парите ви. На теория приходите от тези инвестиции трябва да печелят достатъчно, за да платят за премиите, които плащате на застрахователя. С други думи, след като минат определен брой години, застраховката плаща за себе си. Не е ли чудесно?

Единственият проблем е, че застрахователните компании налагат много високи комисиони за инвестиционните елементи на whole life insurance и рядко предвижданите от агента печалби се реализират. Да не говорим за много високите административни разходи, които трябва да плащате на застрахователя. Истината е, че вие може да инвестирате тези допълнителни пари чрез евтините брокерски къщи (discount brokerage firms) и те да растат много по-бързо, отколкото ако сте закупили застраховка за цял живот и плащате на агента да инвестира вместо вас. Whole life insurance не е добра инвестиция.

Приходите са лоши

защото разходите са много високи. Моето лично мнение е, че застраховката „Живот“ трябва да бъде единствено застраховка, а не инвестиционен продукт. Слагайте парите си в 401 (к) или в IRA, като инвестирате в евтини борсово търгувани фондове (ETFs) или индексни взаимни фондове без комисиони (no load index mutual funds).

Единствената причина за закупуване на застраховка за цял живот е, защото сте толкова богати, че наследниците ви ще трябва да плащат огромни данъци, когато починете. Облагодетелстваното лице (beneficiary) не плаща никакви данъци върху изплатената му застраховка. Според IRS наследниците ви ще трябва да плащат данъци, ако авоарите ви надвишават $5,340,000 през 2014 г.

Като заключение: не вземайте за чиста монета всеки съвет, който чуете. Разучете внимателно всички плюсове и минуси, преди да затворите големи суми пари за много години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Над 1,3 милиона канадци не са ходили на работа през последните 6 месеца

Проучванията показват, че след 6 месеца човек губи своята работоспособност и по-трудно би се включил отново в работна атмосфера.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Търсенето на работа е стресиращо, трудоемко и може да се окаже дори още по-трудно, когато не си работил през последните шест месеца.

За периода март – септември 2020г. броят на канадските граждани, които не са били заети за повече от шест месеца, се е удвоил, се твърди в нов анализ на пазара на труда, достигайки 1,3 милиона.

Само за ден 240 000 канадци са поискали помощ за безработица

Увеличаването на дългосрочната безработица надмина това, което Канада преживя по време на финансовата криза от 2008г. Тогава над 37% от хората останаха без работа дългосрочно. В статистиката се включват и хора, които сега не търсят работа, а чакат работодателите им да ги върнат по работните им места, както и тези хора, които са изправени пред някакви предизвикателства, пречещи на заетостта им – например, грижи за децата по време на пандемията.

От началото на пандемията безработицата се е увеличила значително. И макар вече да започва да се стабилизира, все пак 9% от населението не ходи на работа.


source: tradingeconomics.com

Анализаторите смятат, че сегашните нива са „необикновено високи“.

Срина се канадската система за кандидатстване за помощ при безработица

Дългосрочната безработица е сериозен проблем. Проучванията показват, че след 6 месеца човек губи своята работоспособност и по-трудно би се включил отново в работна атмосфера. Предполага се, че уменията на работника атрофират и се появяват много пропуски в знанията.

Експертите съветват хората, принудени да не работят, все пак да продължат да извършват някаква дейност. Например, да станат фрийлансъри или да се запишат на курсове за повишаване на квалификацията си.

Исканията за обезщетения за безработица на най-ниското си ниво от началото на пандемията в САЩ

Младите хора по-лесно могат да се върнат в ритъм, твърдят още експертите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Исканията за обезщетения за безработица на най-ниското си ниво от началото на пандемията в САЩ

Спадът за последните седем дни е с 55 хиляди спрямо предходна седмица, когато за обезщетения кандидатстваха 842 хиляди души

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Новите искания за обезщетения при безработица за изминалата седмица са били 787 хиляди. Това е най-ниският брой от началото на пандемията през март.

Очакванията на икономистите бяха тази седмица да бъдат подадени 875 хиляди искания.

Спадът за последните седем дни е с 55 хиляди спрямо предходна седмица, когато за обезщетения кандидатстваха 842 хиляди души.

Последният път, когато исканията са били по-малко от сега е било на 14 март, но тогава те са били едва 282 хиляди, точно преди лавината от съкращения след въведените мерки за спиране на разпространението на коронавируса.

Една от причините за спада на исканията за безработица е миграцията на работниците, които са изразходвали възможностите си за помощ и са се прехвърлили към спешната програма за компенсации по време на пандемична безработица.

Така броят на исканията по тази програма се е повишил с близо 510 хиляди до общо 3,3 милиона души за седмицата до 3 октомври. Одобрените по нея ще получат още 13 седмици компенсации.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, пенсиониране
Какъв е пазарът на недвижимите имоти: Стриймуд (Streamwood, IL)

ГЕРГАНА ТОДОРОВА Статистиката за пазара на недвижимите имоти в Чикагския район се оказва една доста интересна тема за читателите на...

Затвори