Открийте ни и в

България

Расте интересът към ваксината на Janssen в България

Според Богдан Кирилов заради липса на информация сред населението страната ни е последна в ЕС по поставен брой дози.

публикувано

на

Интересът към еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на Janssen се увеличава. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, пред bTV.

Според него заради липса на информация сред населението страната ни е последна в ЕС по поставен брой дози.

Той уточни, че не може да бъде единен подходът, защото различните възрастови групи използват различни информационни източници. С пълна защита в момента са близо 1,72 млн. души у нас, от тях около 138 хил. са с еднодозовата ваксина. Общо поставените дози са около 2,3 млн. души, а доставените – около 5,4 млн. бройки.

„В последните дни се увеличава интересът към еднодозовата ваксина. Само вчера е поставена на над 3000 души. Имаме от нея, очакваме в следващите седмици още доставки. За всички желаещи ще има“, допълни директорът на ИАЛ.

Кирилов коментира, че по последни данни одобрените ваксини защитават между 6 и 8 месеца. Относно темата за „третата доза“ той заяви, че са необходими още данни преди да бъде официално одобрена.

„Като първа стъпка очакваме препоръка от ЕАЛ, на база на която да бъдат взети решенията от експертните съвети по имунология, епидемиология. Те ще преценят при кои групи пациенти да стартира. В момента опитът показва, че това са имунокомпрометираните, трансплантираните пациенти, възрастното население. Единици са държавите, в които се стартира масово поставяне на трета доза“, допълни Кирилов.

Директорът на ИАЛ допълни, че страната ни има готовност да поставя „третата доза“, когато бъде разрешено от регулаторните органи в ЕС.

Той каза още, че под 3000 са лицата, взели решение да смесят векторна и иРНК ваксина.

Кирилов обясни, че у нас децата над 12 г. могат да се ваксинират с препаратите на Pfizer и Moderna.
„След консултация с медицински специалист, ако се прецени може да бъде поставена ваксината. До момента около 7500 са лицата между 12 и 17 г., на които е поставена ваксина. Около 2500 са лицата на 18-годишна възраст. Има опит – въпросът е, че това доста нисък процент“, допълни Кирилов.

Той уточни, че към момента в ИАЛ има постъпили само две съобщения за нежелани реакции при непълнолетни.
Те се касаят за повишена температура около 38 градуса. Подобни са данните и от останалите държави, допълни Кирилов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено