Открийте ни и в

България

Рашков даде Гешев на Следствието заради чатове и разпространени СРС-та

Минути по-късно от НСлС обявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебни производства и са изпратили материалите на Специализираната прокуратура

публикувано

на

В Националната следствена служба е внесен сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев. Пред журналисти шефът на МВР обясни, че иска разследване на начина, по който държавното обвинение е публикувало събрани със СРС материали и е редактирало съдържанието на разговори между различни лица.

Минути по-късно от НСлС обявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебни производства и са изпратили материалите на Специализираната прокуратура.

На брифинг в МВР Рашков коментира, че ръководеното от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов следствие е с „доста качествени следователи с богата подготовка и квалификация“ и, ако не открият престъпление, ще е важно с какви мотиви са дали такова становище.

"Позор! Вън мафията!": Бойко Рашков дава Гешев на прокурор

Министърът за пореден път напомни, че законът забранява разгласяването на събрани със СРС данни, Варненският апелативен съд вече е осъждал магистрат за това и, при положение, че Конституцията регламентира равенство между гражданите, не може в един случай да има престъпление, а в друг – да няма.

„С нетърпение ще очакваме решението на прокуратурата и по този казус, за да е ясно решението на КС, че всеки български прокурор може да разследва главния прокурор – трябва да проверим как стои този въпрос не от височината на КС, а в погледа, намеренията и познанията на прокуратурата. Дали ще може всеки прокурор, на който бъде възложен този случай, да прояви кураж и да започне досъдебно производство срещу главния прокурор – дали е реално недосегаем, въпреки че юридически не е недосегаем“, заяви Рашков.

В сигнала му е обърнато внимание и на публикуването на данни от кореспонденция, които „са подбирани специално с основната цел да се внуши в обществото и да се убеди орган на съдебната власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на главния прокурор Гешев му се иска“.

Това по думите на вътрешния министър също е инкриминирано в Наказателния кодекс и се предвижда лишаване от свобода.

А след служебния кабинет?

„Аз не съм получавал никакви покани откъдето и да е, още по-малко някой ми е обещавал и е искал да ме праща някъде извън страната като посланик, а другия колега (вероятно Янаки Стоилов – б.р.) – като съдия в КС – подобни факти в реалността няма“, заяви Бойко Рашков в отговор на журналистически въпрос.

А би ли останал в редовно правителство? „Зависи при какви условия ми предложат и кой – нека имаме търпение дотам да се състави правителство, още не е ясно докъде са стигнали разговорите между отделните партии. Най-малко има значение за един обикновен гражданин дали ще му предложат, или не, това е работа на политическите сили“, подчерта Бойко Рашков.

По-малко от час след изявлението на Рашков говорителят на главния прокурор Сийка Милева също даде брифинг. На него тя определи действията на служебния вицепремиер като “политически акт без правна аргументация”. Според изчетената от Милева позиция, Рашков уронва престижа на съдебната власт и противопоставя институциите.

“Европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите не се зачитат от представителите на изпълнителната власт”, каза още Милева, която добави, че сигналът на Рашков може да бъде разследван единствено от Софийска градска прокуратура или Специализираната прокуратура в зависимост от твърдените факти и обстоятелства.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА