Открийте ни и в

България

Рашков: Оградата на българо-турската граница не се поддържа

По думите на вътрешния министър на някои места има срутища, пробиви, има и части, които са паднали

публикувано

на

Сн: БТА

През последните години оградата на българо-турската граница изобщо не е поддържана и в спешен порядък трябва да се възстанови. Това каза министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков по време на петъчния парламентарен контрол.

Рашков обясни, че на някои места има срутища, пробиви, има части, които са паднали.

„Нашата държава е възложила поддръжката на това съоръжение на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Очевидно по разни причини, една от които е финансова, такава поддръжка не е реализирана изобщо до настоящия момент. Това ще наложи в много спешен порядък да се възстанови оградното съоръжение, защото се оказа, че то е сериозно препятствие срещу нелегални мигранти, които идват от Турция”, добави Рашков.

По думите му през август се отчита увеличение със 17% на мигрантския натиск, в сравнение с предходния месец.

„Наблюдаваме внимателно процесите с миграционния натиск, който не е свързан само срещу нашата страна. Иран може да се справи с около 150 хил. мигранти, останалите ще се насочат към нас – България, Турция и Гърция. В Турция е завършено оградно съоръжение, Гърция реагира по подобен начин, като изгради на границата си с Турция такова преградно съоръжение“, коментира Рашков.

Към 23 август в домовете за временно настаняване на чужденци са настанени 953 лица, при общ капацитет от 1260 места, каза вътрешният министър Бойко Рашков по време на парламентарен контрол във връзка с въпрос за мигрантския натиск у нас.

Министърът обясни, че на 16 август е бил отворен ремонтираният център в Елхово и общият капацитет на местата за настаняване е увеличен с 200 места. По думите му, ако се увеличи мигрантският натиск, е възможно да се пуснат в експлоатация изградените през 2020 г. центрове в Любимец и Елхово. Към настоящия етап не се налага изграждане на нови центрове, добави той.

Според данните, изнесени от вътрешния министър, в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците има 5160 места, като капацитетът им може да бъде увеличен на 6000. Към 23 август в тези поделения има настанени 1476 лица, което е около 29 на сто заетост.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА