Открийте ни и в

Интересно

Революцията на велосипеда

публикувано

на

Учените и до днес спорят кой е изобретателят на велосипеда. Някои смятат, че това е Леонардо да Винчи заради негов чертеж на превозно средство с две колела и педали от 1493 г. Според други е възможно това да е ученикът му Джакомо Капроти. Трети твърдят, че колелото е плод на въображението на немския майстор на карети Микаел Каслер.

Първият патентован велосипед обаче е дело на германеца Карл фон Драйе. Годината е 1818-а.

Преди думата „велосипед“ да стане популярна (идваща от френската дума bicyclette), велосипедите обикновено се наричат velocipedes.

Велосипедът е първото механично индивидуално превозно средство. След шевната машина той е

вторият технически продукт в серийно производство

За първи път е пуснат през 1817 г. в Манхайм и 1818 г. в Париж.

За първи път с педали колелото се сдобива през 1861 г. Дотогава каращите го се придвижват с тласъци. Веригата пък се появява през 1870 г. През 1905 г. са измислени ръчните спирачки.

Първият търговски продаван велосипед Boneshaker тежи 80 кг, когато се появи за продажба през 1868 г. в Париж. Моделът „Роувър“ на Джон Кемп Старли от 1885 г. се смята за първия съвременен велосипед.

Първият български велосипед, наречен „паяк“, е конструиран през 1880 г. от Гено Стоянов-Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

90-те години на XIX век са наречени Златната епоха на велосипеда, защото се правят много нововъведения при този тип транспорт. Тогава се появяват и първите алуминиеви колела.

Най-популярният и най-стар велисипеден международен пробег е 1200-километровият „Париж–Брест–Париж“, проведен за първи път през 1891 г., посочва Wikipedia. Най-престижното велосипедно състезание е Тур дьо Франс, което се провежда от 1903 г. насам.

Най-бързата измерена скорост на шофиране на велосипед на равна повърхност е 133,75 км/ч.

Днес по света има над един милиард велосипеда, което ги прави

най-масово разпространеното транспортно средство

Ето и някои интересни факти за велосипеда:

  • Всяка година се произвеждат над 100 милиона колела.
  • Седем от осем души в Холандия, които са на възраст над 15 години, имат велосипед.
  • Над 90% от всички велосипедни пътувания са по-къси от 15 километра.
  • Разходите за поддръжка на велосипед за 1 година са с 20 пъти по-ниски от тези за кола.
  • Едно паркомясто за автомобили може да побере между 6 и 20 велосипеда.
  • Енергията и ресурсите, които се използват за създаването на една-единствена кола, могат да се използват за създаване на до 100 велосипеда.

Велосипедът с класическа конструкция се състои от рама (рамка), към която е закрепена шарнирно вилката с кормилото и предното колело, задно колело, седло, педали, верига и спирачки. Допълнително колелото може да има амортисьори, багажник, фар, звукови сигнали и други.

Като правило велосипедът има две колела с еднакъв размер (диаметър). Всяко от тях се състои от гума, джанта (капла), спици и главина. В България джантите понякога са наричани и шини. Изработват се от различни видове алуминиеви сплави или стомана. Колелата на велосипеда могат да са с различен диаметър, като най-често срещаните са 26 и 28 цола/инча. Броят спици също е различен и може да е 24, 28, 32 или 36 спици, като те могат да са елипсовидни, плоски, обикновени или удебелени. Спиците

се изработват от стомана или алуминий

и се захващат за каплата посредством нипели. Джантата се свързва с главината посредством спиците. От качествата на главината зависят и динамичните показатели на велосипеда. В нея се намират лагерите, с помощта на които въртенето около оста се осъществява с минимално триене. Различните видове главини използват различни лагери – търкалящи лагери или капсуловани лагери – сачмени и ролкови. Фланец се нарича частта от главината, където са разположени отворите за спиците. Важно е той да е от материал с висока твърдост, за да не се износва лесно. Главината се изработва предимно от алуминий, но могат да се използват и други материали, като една от целите е да се намали т. нар. мъртво тегло. Гумата е частта от колелото, която е в контакт с асфалта и нейното качество е от съществено значение. Гумите са външни и вътрешни. Външната защитна гума може да е гладка, полугладка или грайферна, като последната е за предпочитане. Гумите се помпат със специална помпа за велосипед, като повечето велосипеди имат определено за нея място.

 

Интересно

Джордж Клуни с ново амплоа: ще продава италианско сирене

публикувано

на

от

Джорд Клуни иска да продава любимото си италианско сирене в САЩ, съобщи Контактмюзик. Той го открил, докато бил във ваканция на брега на езерото Комо.

Звездата от филмовата поредица “Бандата на Оушън” разкри, че станал голям фен на сиренето “Пекорино де Парду”, което се произвежда от фермера Пепино в намиращото се близо до езерото Комо градче Лальо. Актьорът и режисьор опитал от млечния продукт, докато бил във ваканция във вилата си на брега на езерото.

След като по-рано заедно с Ранди Гербер и Майк Мелдман основа бранда за текила “Касамигос”, който през 2017 г. бе продаден на компанията “Диаджео”, Клуни планира да започне бизнес с италианско сирене.

“Джордж наистина харесва това сирене и си похапва от него в края на почти всяко ядене – заяви източник, цитиран от в. “Дейли стар”. – Съпругата му Амал го кара да си мие зъбите веднага след това, защото не й допада ароматът на сиренето. Вкусът му обаче е толкова хубав, че и тя е на мнение, че Джордж ще намери голям пазар за продукта.”

Петдесет и осем годишният Клуни вече е изпратил 32 кг от соленото овче сирене в Лос Анджелис, където ще предложи на приятели и потенциални купувачи да го опитат.

Освен към актьорство, Клуни проявява интерес и към предприемаческа дейност. Ако реши да продава сиренето в САЩ, Джордж ще промени живота на Пепино, който сега продава голяма част от продукцията си от ван, паркиран край имението на актьора, близо до езерото Комо.

Продължете по-нататък

Интересно

Предупреждение: Предстои скорошна климатична катастрофа

публикувано

на

от

Учени от университета в Синсинати установиха, че е възможно да се прекрати напълно формирането на арктически морски лед през септември, ако средните глобални температури на въздуха се повишат с 2 градуса Целзий, съобщи Физ.орг. Това ще доведе до катастрофични промени в полярните екосистеми.

Резултатите от извършеното моделиране показали, че съществува 6-процентна вероятност морският лед през лятото да изчезне, ако климатичното затопляне надхвърли с 1,5 градуса Целзий температурните стойности от прединдустриалната епоха. При повишаване на температурата с 2 градуса Целзий вероятността нараства с 28 процента.

През месец септември, смятан за преходен период между лятото и зимата, е най-малка площта на ледената покривка в Северния ледовит океан. Ледът постепенно изчезва от юни до септември, а през есента покритите с лед площи отново започват да нарастват. Но изчезването на ледената покривка през септември забавя връщането на Арктика към зимния режим, а това застрашава тюлените и белите мечки.

В съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г. увеличаването на средните глобални температури трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, за да се избегне свързаният с климатичните промени катастрофичен сценарий.

Учени от Австрия, Франция, Великобритания, Германия и Швейцария неотдавна заключиха, че топенето на вечната ледена покривка и свързаното с него изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата ще доведат до неизбежно повишаване на температурите над допустимите граници.

Продължете по-нататък

Интересно

ГАЛЕРИЯ: Chicago Air and Water Show 2019

публикувано

на

от

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама