Открийте ни и в

Интересно

Революцията на велосипеда

публикувано

на

Учените и до днес спорят кой е изобретателят на велосипеда. Някои смятат, че това е Леонардо да Винчи заради негов чертеж на превозно средство с две колела и педали от 1493 г. Според други е възможно това да е ученикът му Джакомо Капроти. Трети твърдят, че колелото е плод на въображението на немския майстор на карети Микаел Каслер.

Първият патентован велосипед обаче е дело на германеца Карл фон Драйе. Годината е 1818-а.

Преди думата „велосипед“ да стане популярна (идваща от френската дума bicyclette), велосипедите обикновено се наричат velocipedes.

Велосипедът е първото механично индивидуално превозно средство. След шевната машина той е

вторият технически продукт в серийно производство

За първи път е пуснат през 1817 г. в Манхайм и 1818 г. в Париж.

За първи път с педали колелото се сдобива през 1861 г. Дотогава каращите го се придвижват с тласъци. Веригата пък се появява през 1870 г. През 1905 г. са измислени ръчните спирачки.

Първият търговски продаван велосипед Boneshaker тежи 80 кг, когато се появи за продажба през 1868 г. в Париж. Моделът „Роувър“ на Джон Кемп Старли от 1885 г. се смята за първия съвременен велосипед.

Първият български велосипед, наречен „паяк“, е конструиран през 1880 г. от Гено Стоянов-Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

90-те години на XIX век са наречени Златната епоха на велосипеда, защото се правят много нововъведения при този тип транспорт. Тогава се появяват и първите алуминиеви колела.

Най-популярният и най-стар велисипеден международен пробег е 1200-километровият „Париж–Брест–Париж“, проведен за първи път през 1891 г., посочва Wikipedia. Най-престижното велосипедно състезание е Тур дьо Франс, което се провежда от 1903 г. насам.

Най-бързата измерена скорост на шофиране на велосипед на равна повърхност е 133,75 км/ч.

Днес по света има над един милиард велосипеда, което ги прави

най-масово разпространеното транспортно средство

Ето и някои интересни факти за велосипеда:

  • Всяка година се произвеждат над 100 милиона колела.
  • Седем от осем души в Холандия, които са на възраст над 15 години, имат велосипед.
  • Над 90% от всички велосипедни пътувания са по-къси от 15 километра.
  • Разходите за поддръжка на велосипед за 1 година са с 20 пъти по-ниски от тези за кола.
  • Едно паркомясто за автомобили може да побере между 6 и 20 велосипеда.
  • Енергията и ресурсите, които се използват за създаването на една-единствена кола, могат да се използват за създаване на до 100 велосипеда.

Велосипедът с класическа конструкция се състои от рама (рамка), към която е закрепена шарнирно вилката с кормилото и предното колело, задно колело, седло, педали, верига и спирачки. Допълнително колелото може да има амортисьори, багажник, фар, звукови сигнали и други.

Като правило велосипедът има две колела с еднакъв размер (диаметър). Всяко от тях се състои от гума, джанта (капла), спици и главина. В България джантите понякога са наричани и шини. Изработват се от различни видове алуминиеви сплави или стомана. Колелата на велосипеда могат да са с различен диаметър, като най-често срещаните са 26 и 28 цола/инча. Броят спици също е различен и може да е 24, 28, 32 или 36 спици, като те могат да са елипсовидни, плоски, обикновени или удебелени. Спиците

се изработват от стомана или алуминий

и се захващат за каплата посредством нипели. Джантата се свързва с главината посредством спиците. От качествата на главината зависят и динамичните показатели на велосипеда. В нея се намират лагерите, с помощта на които въртенето около оста се осъществява с минимално триене. Различните видове главини използват различни лагери – търкалящи лагери или капсуловани лагери – сачмени и ролкови. Фланец се нарича частта от главината, където са разположени отворите за спиците. Важно е той да е от материал с висока твърдост, за да не се износва лесно. Главината се изработва предимно от алуминий, но могат да се използват и други материали, като една от целите е да се намали т. нар. мъртво тегло. Гумата е частта от колелото, която е в контакт с асфалта и нейното качество е от съществено значение. Гумите са външни и вътрешни. Външната защитна гума може да е гладка, полугладка или грайферна, като последната е за предпочитане. Гумите се помпат със специална помпа за велосипед, като повечето велосипеди имат определено за нея място.

 

Интересно

7 богати и влиятелни американски фамилии

публикувано

на

от

Те трупат богатство във всички сфери на живота. Някои от тях са постигнали успеха си в търговията на дребно, някои в изкуството, други в политиката, а за едно семейство може да се каже, че е известно просто защото е известно.

Независимо обаче дали става дума за бизнес успех, богатство, талант или просто за късмет, има определени семейства, които без съмнение доминират в Америка. Те са истински династии, натрупали богатство от столетия, или са от т.нар. Стари пари. Но има и такива, които наричат Нови пари, т.е. новобогаташи.

Ето и 7 от най-богатите и влиятелни американски фамилии, които са олицетворение на самата дефиниция за династия.

Актьорското семейство Баримор

Баримор често са наричани „Първото семейство на Холивуд” и за това си има причина. Представители на фамилията са се изявявали на сцена още преди Америка да е обявила независимостта си от Великобритания.

Патриархът на талантливото семейство е Морис Баримор. Той е баща на актьорите Лионел, Етел и Джон Баримор. Джон е бил най-известният актьор от началото на ХХ век. Той се жени за успешната филмова актриса на име Долорес Костело и двойката има син на име Джон Дрю Баримор. Джон Дрю следва семейните традиции и също става актьор, а негова дъщеря е популярната съвременна актриса Дрю Баримор, която е най-известната от цялото семейство досега.

Дрю Баримор има две дъщери, които също могат да продължат традицията от поколения и самите те да станат актриси. Само времето ще покаже дали ще се случи така.

Автомобилната династия Форд

През 1903 г. Хенри Форд основава Ford Motor Company и оттогава семейство Форд е първото семейство на американската автомобилна индустрия. Единственият син на Хенри, Едсъл, поема компанията през 1919 г., когато е само на 26 години. Смята се, че именно той въвежда дизайна, който отличава автомобилите на Ford и ги прави най-продаваните. Синът на Едсъл – Хенри II, поема семейната фирма през 1943 г., когато е на 25 години, и е познат със съживяването на семейния бизнес след Втората световна война. Синът на Хенри II – Едсъл II, е в борда на директорите на компанията, внучката му Елена е вицепрезидент на Ford, а внукът Уилям-младши е изпълнителен председател на компанията. Днес потомците на Хенри Форд контролират Ford Motor Company с малцинствено участие от 2%.

Издателското семейство Хърст

Семейство Хърст е богато и преди да започне да печели от издателската индустрия. Но фамилията придобива известност чак когато вестниците на Уилям Рандолф Хърст правят “жълтата журналистика” популярна. Изданията на Хърст публикуват всякакви новини – било то клюки, новини или чиста спекулация. Той стартира медийната си империя с малък вестник в Сан Франциско, преди да се разшири в Ню Йорк, а след това и в цялата страна. Днес Hearst Corporation все още притежава някои от най-големите вестници, списания и издания в света. Наследниците на Уилям Рандолф Хърст все още участват в издателския бизнес, а внукът му Уилям III е председател на борда на компанията. По-младите поколения обаче са по-известни като светски звезди.

Рокфелер – петролна и банкерска династия

Семейство Рокфелер е направило своето богатство в банковото дело. И за разлика от останалите семейства от “старите пари” на златната епоха, те все още живеят от огромното си богатство. Рокфелер емигрира в Съединените щати около 1720 г. и Джон Д. Рокфелер започва да продава продукти на съюзническите войски по време на Гражданската война. След войната той инвестира в петрол и основава Standard Oil през 1870 г. с инвестиция от 1 милион долара, което я прави най-голямата компания в страната по онова време. Джон Д. Рокфелер също инвестира в големи проекти за недвижими имоти в Ню Йорк. Синът на Джон Д. – Джон-младши, инвестира в недвижими имоти и е мажоритарен акционер в Chase Bank. Синът на Джон-младши, Нелсън, е губернатор на Ню Йорк в продължение на четири мандата през 60-те и 70-те години. Линкълн Център е построен, след като Джон III дарява 175 млн. долара, за да го финансира. Дейвид, последното живо дете на Джон Д. (в момента е на 100 години), е председател и главен изпълнителен директор на Chase Bank. Днес Джон IV е американски сенатор от Западна Вирджиния и е в политиката от 1984 г. насам.

Семейство Кенеди – династия от политици

Кенеди са дефиниция на идеята за американска династия в продължение на десетилетия. Първоначално ирландско имигрантско семейство, те олицетворяват американската мечта. Първият Кенеди, който идва в Америка, пристига в Бостън през 1848 г. Още следващото поколение влиза в политиката. Патрик Джоузеф Кенеди става държавен представител и после губернатор на Масачузетс. Синът му Джоузеф Патрик е посланик на САЩ в Обединеното кралство. Той има девет деца, Джоузеф Патрик, Джон Фицджералд, Розмари, Катлийн, Юнис, Патриша, Робърт Франсис, Жан и Едуард (Тед). Трима от синовете му – Джон Ф., Робърт и Тед, стават политици, като Джон Фицджералд Кенеди е президент на Съединените щати от 1961 до 1963 г., когато е убит.

Робърт Кенеди е генерален прокурор на САЩ и се кандидатира за президент през 1968 г., но е убит, след като печели предварителните избори в Калифорния. От 1962 до 2009 г. Тед е американски сенатор в Масачузетс. Той умира от рак на мозъка през 2009 г.

Кенеди все още продължават да са активни на политическата арена. Дъщерята на Джон Ф. Кенеди – Каролайн, е посланик на САЩ в Япония. Дъщерята на Юнис е Мария Шрайвър, която е омъжена за актьора и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, а Джо Кенеди III е избран за четвърти конгресен район на Масачузетс през 2012 година.

Индустриалната династия Вандербилт

Семейство Вандербилт е едно от най-старите от Старите пари в Америка. Те се издигат до голямо богатство по време на златната епоха в края на XIX век. Корнелиус Вандербилт е роден в бедност през 1794 г. и работи от ранна възраст във фирмата на баща си за корабоплаване. През годините той превръща този бизнес в морска империя. Той и неговите потомци разширяват корабоплаването с течение на времето и накрая влизат в железопътния бизнес. Синът на Корнелиус, Били, наследил 95% от семейното състояние, което баща му е изградил. Той продължава да инвестира в железопътни линии и изгражда Grand Central Terminal в Ню Йорк.

След Били сякаш наследниците на Вандербилт не успяват да се справят с правенето на пари, а само с тяхното харчене за недвижими имоти. Но в съвременните поколения има изключения от това правило. Глория Вандербилт е пионер на дизайнерските дънки. Тя е пряк потомък на Корнелиус. Наричана Кралицата на дънките, Глория Вандербилт почина наскоро на почетната 95-годишна възраст. Нейният син Андерсън Купър е успешен журналист, който работи като водещ за CNN. Актьорът Тимъти Олифант също е потомък на Корнелиус Вандербилт.

Семейство Уолтън – търговия на дребно

Роб, Алис и Джим Уолтън

Семейство Уолтън е най-богатото семейство в Америка, като те изграждат богатството си чрез верига дискаунт магазини с мотото “Най-ниските цени по всяко време и навсякъде”. Сам и Бъд Уолтън откриват първия си магазин в Нюпорт, Арканзас, през 1945 г., но чак през 1962 г. магазините започват да изглеждат като обектите на Wal-Mart, които познаваме днес.

Наследниците на Сам Уолтън до един са милиардери, като Джим, Алис и Кристи се нареждат високо в списъка на милиардерите “Форбс”.

Дъщерята на Бъд – Ан Уолтън Крьонке, се омъжва за Стан Кронеке, който притежава спортни отбори от НБА, НХЛ, НФЛ и МЛС.

Общото богатство на членовете на фамилията се изчислява на 136 млрд. долара.

Продължете по-нататък

Интересно

Домашните любимци и жегата: Как да ги предпазим?

публикувано

на

от

Летните жеги са опасни за хората, но мнозина не отчитат риска, който високите градуси носят и за животните. Затова ветеринарите съветват стопаните да се придържат към някои прости правила, за да запазят здравето и живота на домашните си любимци.

От международната организация за защита на животните “Четири лапи” припомнят, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората. Възрастните животни и онези със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е противопоказно да бъдат оставяни на слънце по-продължително време.

Най-важното в горещ летен ден е домашният любимец да не бъде държан на слънце дълго време и

да има постоянно достъп до вода

за пиене, обясняват експертите.

Избягвайте да оставяте кучето или котката сами в колата – при 37 градуса навън температурата в затворен автомобил достига 60 градуса само за около 15 минути. Ако все пак се наложи да оставите животно в закрито превозно средство – паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете.

Кучетата не бива да бъдат разхождани в най-горещите часове на деня, а продължителните разходки с много физическо натоварване също могат да бъдат опасни. При разходки стопаните трябва непрекъснато да имат хладка вода, която да им подсигуряват при нужда.

Все повече хора ходят на море с кучетата си, често и в чужбина. Ако не можете да оставите домашния си любимец в хотела или в квартирата през деня и го водите със себе си на плажа – осигурете му прясна питейна вода и сянка и редовно го обливайте с вода.

Специалистите препоръчват, преди да изведете кучето, да докоснете тротоара с ръка и да прецените дали няма да е прекалено горещо за лапите.

А котките като всеизвестни домошари понасят топлите дни вкъщи и много често на изкуствена вентилация. Затова стопаните трябва да следят температурата. Морските свинчета, хамстерите и папагалите са малки животни – те трябва да бъдат сложени в някой ъгъл на стаята,

да не са пряка слънчева светлина

и непрекъснато да имат вода.

През лятото животните най-често страдат от т.нар. прегряване – повишаване на телесната температура след продължително излагане на висока външна температура или силно слънце. Признаците са учестено дишане, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане. При проява на някой от тях трябва да бъдат взети незабавни мерки – животното да бъде преместено на сянка или в охладено помещение, да му бъде дадена вода за пиене, да бъде намокрено с хладка вода или главата му да бъде покрита с мокра кърпа.

Ако е изпаднало в безсъзнание – да бъде отведено в най-близкия ветеринарен кабинет, където ще бъде сложено на системи и ще претърпи противошокова терапия. Бързата намеса при първи признаци на топлинен удар е животоспасяваща, тъй като това може да доведе мозъчен оток и смърт на животното.

Най-предразположени към “прегряване” са кутретата до 6-месечна възраст, възрастни кучета (за едри породи – над 7 г., за по-дребни – над 14 г.), кучета с дебела козина или наднормено тегло, от северни породи или с къси муцуни.

“Причината за топлинните удари при домашните животни

почти винаги е една и съща – собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат горещините за техните домашни любимци”, категорични са ветеринари.

“Най-често “прегряват” животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация, например автомобили и витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, на които не са осигурени сянка и вода.”

 

Продължете по-нататък

Интересно

Мегаимение в LA – имотът с най-висок наем в САЩ (СНИМКИ)

публикувано

на

от

1,5 млн. долара на месец! Толкова е наемът за мегаимение на стойност 180 млн. долара в Лос Анджелис.

Това означава, че имот с девет спални и 20 бани в ексклузивния квартал Бел Еър ще се отдава под наем за около 50 000 долара на нощ, или 18 млн. долара за цяла година, което го прави най-скъпия имот, отдаван под наем в САЩ. Това са пресметнали експертите от имотната агенция Compass, която предлага имота заедно с Hilton & Hyland.

Ще има ли обаче някой, който всъщност ще плаща по 1.5 млн. долара на месец, за да живее под наем в това имение?

“Предвид типа имот смятаме, че

цената на наема е адекватна

– казва пред CNBC имотният агент Тайрон Маккилън от Compass. Той признава, че 1.5 млн. долара „надхвърля значително стандартния наем“, но казва, че имотът е „един от най-добрите“ на пазара.

“Дори и при тази пазарна цена сме имали доста огледи“, казва той.

Живеещият в Лос Анджелис имотен агент Аарън Кърман, който през кариерата си е продал имоти за над 6 млрд. долара, обаче не е чак толкова оптимитично настроен.

Кърман обясни, че договорите за наеми на подобни астрономически цени обикновено се сключват по договаряне.

“Дори и да могат да си го позволят, много малък брой хора ще плащат 1.5 млн. долара наем на месец — дори и милиардерите“, казва Кърман. „Смятaм, че сумата, за която ще бъде отдаден под наем имотът, е по-близо до 600 000-700 000 долара на месец.“

Еднофамилното имение с площ от 3150 кв. м е построено от пластичния хирург и строителен предприемач Радж Канодиа, който живее съвсем близо до него. Къщата разполага с близо 30-метров инфинити басейн, спа и разкрива

гледки към планини и към океана

По данни на MLS най-скъпата обява за имот в Лос Анджелис е от април 2017 г., когато имение с девет спални и 12 бани в Бел Еър е предложено за 445 000 долара на месец.

За сравнение, средната стойност на имотите в САЩ е 226 800 долара според Zillow, което означава, че едномесечният наем от 1.5 млн. долара на имението в Бел Еър е достатъчен за закупуването на близо седем по-обикновени жилища.

Наемът на имението в Калифорния също така е три пъти по-висок в сравнение с най-скъпия имот, предлаган под наем в Ню Йорк, чиято цена е 500 000 долара на месец.

Жилището с шест спални и шест бани се намира в Манхатън и заема целия 39-и етаж на хотел Pierre на Пето авеню.

Докато собственикът на имението в Бел Еър очаква подходящия купувач милиардер, според Кърман пускането на имота под наем е страхотен начин за генерирането на значителни доходи и за покриването на сметките.

Според Кърман тази тенденция се наблюдава не само в Лос Анджелис, но на други пазари на луксозни имоти в САЩ.

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено