Открийте ни и в

Хай-тек

Революция в логистиката с BG адресат: Дрон за доставки – дело на братята Константин и Свилен

публикувано

на

Снимки: bTV

Първият дрон за доставки е дело на млади българи. „Черен лебед“ е разработка на братята Константин и Свилен Рангелови и цели да революционизира пазара.

Благодарение на безпилотния самолет ще можем да получаваме или изпратим пратка на повече от 2500 км разстояние, без да чакаме със седмици и за много малко пари.

Самите те признават, че пилотът може да е в София, а самолетът да гаси пожари в Австралия – по едно и също време. А ако всичко мине по план – една доставка между две страни в ЕС в рамките на един ден, ще струва около 5 евро.

На пръв поглед дронът изглежда като обикновен самолет с перка отпред. Но идеята и предназначението му са далеч от обикновени.

Самолетът е с размах на крилете 16 метра, дължина на физолажа 8 метра, вътрешен обем около 3,5 м. Така може да побира по-обемни, но сравнителни леки пратки.

Максималното тегло полезни пратки, което може да носи е 350 килограма на 2500 км. Лети над 5000 метра, като може и на по-високо.

Неговите създатели разказват пред bTV, че дизайнът е така направен, че да каца на всякакви терени, стига да няма големи камъни и дървета.

Безпилотното устройство се управлява по три начина – автономно, полуавтономно и ръчно.

Но идеята на братя Рангелови не е да продават самолети, а да развият услугата. За да се случи това, обаче, им трябват самолети, дрон летище и контролен пункт за определената държава.

„Надяваме се до няколко месеца да имаме големия прототип произведен, после да го тестваме до края на годината и реално до края на годината или началото на следващата да започнем доставки някъде по света“, разказват инженерите.

Константин и Свилен Рангелови са родени в София в семейството на учителка и журналист. Завършват американския колеж в столицата, след което Свилен следва в САЩ икономика, а Константин – авиокосмическо инженерство в Холандия. Изобретателни и аналитични от малки, но никога не са си представяли, че когато пораснат ще променят света.

Въпреки че дълги години живеят в двете различни полукълба на света, двамата винаги са били силно свързани.

Към момента срещат позитивна нагласа от страна на държавата и регулаторите в България. По думите им институциите виждат, че нивото на риск е намалено, а ползите за обществото са големи.

Косьо е само на 29, а Свилен на 35. За създаването на „Черен лебед“ и съпътстващите му компоненти, помагат световни лидери. Двамата братя работят денонощно, за да могат да видят черния си лебед в първи успешен полет с доставка.

Нито САЩ, нито Холандия, където са завършили, а от България ще бъде контролният център, от където двамата братя ще управляват доставките с дронове по света.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА