Открийте ни и в

Вашето здраве

Резистентност към антибиотици убива 35 000 европейци годишно

В проучване, публикувано от Европейската комисия, 23 процента от анкетираните посочват, че са приемали антибиотици през изминалата година

публикувано

на

Резистентност към антибиотици убива 35 000 европейци годишно

Над 35 000 души в Европа умират годишно от устойчиви на антибиотици инфекции, предаде ДПА, позовавайки се на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

“Наблюдаваме тревожно увеличение на броя на смъртните случаи, дължащи се на инфекции с бактерии, устойчиви на антимикробни препарати. Всеки ден близо 100 души умират от тези инфекции”, каза Андреа Амон, директор на здравната агенция на ЕС.

Докладът на ECDC, оценяващ антибиотичната резистентност в Европейския съюз, Норвегия и Исландия през периода 2016-2020 г., стига до заключението, че въздействието й върху здравето е сравнимо с това на грипа, туберкулозата и ХИВ/СПИН, взети заедно.

Над 600 случая на сексуално насилие в италианската католическа църква за две години

Нивата на резистентност варират значително на континента според доклада, като най-ниски те са в Северна Европа, а най-високи – в страните на юг и изток. Амон призова за по-нататъшни усилия за намаляване на ненужната употреба на антибиотици, предотвратяване на инфекциите и подобряване на националните мерки.

В проучване, публикувано от Европейската комисия, 23 процента от анкетираните посочват, че са приемали антибиотици през изминалата година – най-ниската цифра от 2009 г.

“Въпреки това обаче е необходимо да се направи много повече”, каза комисията в прессъобщение.

Статуя на британската писателка Вирджиния Улф бе открита в Лондон

Употребата на антибиотици също варира силно в целия блок, като 42 процента от анкетираните в Малта съобщават за прием през последните 12 месеца, а в Швеция и Германия – по 15 процента. Около 8 процента от антибиотиците са приемани без рецепта.

Трима от 10 европейци са били наясно, че ненужната употреба на антибиотици може да ги направи неефективни или са знаели за правилната им употреба и потенциалните странични ефекти, се казва в прессъобщението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено