Открийте ни и в

Здраве

Резките температурни амплитуди водят до повече смъртност

Глобално най-големият ръст в смъртността по този показател е в Австралия и Нова Зеландия

публикувано

на

Резките температурни амплитуди водят до повече смъртност

Средно 1,75 милиона смъртни случая по света годишно в периода 2000-2019 година са свързани с резките промени в температурите, установи изследване на специалисти под ръководството на университета Монаш, Австралия, публикувано от специализираното издание “Лансет планетари хелт”.

Учените са изследвали връзката между температурните вариации и смъртността на 750 места в 43 страни или региони въз основа на данни от изследователската мрежа MCC Collaborative Research Network. Оказва се, че резките температурни амплитуди са по-опасни от горещините.

Смъртните случаи в резултат на промените в температурите са 3,4 на сто от общия брой смъртност в глобален мащаб в периода 2000-2019 г. В Азия, Австралия и Нова Зеландия процентът е над средния за света.

Глобално най-големият ръст в смъртността по този показател е в Австралия и Нова Зеландия (7.3%), следван от Европа (4.4%) и Африка (3.3%).

Повишеният риск от фатален край се свързва с краткосрочната температурна промяна, но досега не е правена задълбочена оценка на смъртността по този показател.

“Климатичните промени са водеща причина за тревога за общественото здраве през 21-и век. С все по-честите прояви на нестабилност в температурите е нужно да се вземат активни контрамерки за защита на човешкото здраве от температурните вариации”, споделя професор Юминг Гуо, директор на изследователското звено по климата и качеството на въздуха в университета Монаш.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА