Открийте ни и в

Вашите пари

Рекорден ден на Уолстрийт заради надеждите за търговска сделка между САЩ и Китай

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Водещи индекси на Нюйоркската фондова борса достигнаха рекордни равнища в четвъртък.

Първият ден на търговията на Уолстрийт след коледната пауза преминава под знака на оптимизма, че скоро ще бъде сключено търговско споразумение между Съединените щати и Китай. Доклад на министерството на труда на САЩ пък показа днес, че броят на американците, подали миналата седмица молба за обезщетение за безработица, е намалял, което говори за устойчивост на трудовия пазар.

Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq за първи път премина прага от 9000 пункта. От началото на деня той прибави 57 пункта, или 0,64 процента, за да достигне 9010 пункта.

По-широкообхватният индекс S&P 500 се повиши с 11 пункта, или 0,34 процента, до 3234 пункта – също рекордно равнище.

Промишленият индекс Dow Jones прибави близо 55 пункта, или 0,19 процента, до 28 570 пункта.

Очаква се обемът на търговията да е малък по празниците.

Петролът поскъпна до тримесечен максимум, подкрепен от доклад, показващ, че запасите в САЩ са намалели, на фона на надеждите за скорошно подписване на търговско споразумение с Китай и на усилията на ОПЕК да ограничи предлагането.

Цената на сорта Брент, която е референтна за европейските пазари, достигна 67,83 долара за барел – най-високото си равнище от 17 септември.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Колко пари ще получите като помощ заради епидемията – калкулатор

публикувано

на

Виж цялата статия

В петък президентът Доналд Тръмп подписа гласувания от Конгреса закон за икономическа помощ заради епидемията с коронавирусаизвестен като CARES ActОсвен разпоредбикоито ограничават какво могат да правят банките и наемодателитев закона се предвиждат директни плащания за почти всеки американски данъкоплатец и заеми за малките и средни бизнесикоито ще бъдат опрощаваниЕто как вие може да получите икономическата подкрепагарантирана от правителството. 

 Индивидуална помощ 

 Всекикойто има доход под 75 хиляди долара на година и е подал данъчна декларация за 2018 или 2019 г., ще получи еднократна помощ от $1,200 долараДвойкитекоито са подали обща данъчна декларация с доход помалко от 150 хиляди долараще получат помощ от $2,400 

Как да получите бизнес заем от държавната помощ заради COVID-19

За хоратакоито правят повече парипомощта намалява с долара на всеки 100 долара доход над $75,000/$150,000Таванът за доход е 99,000 долара. Държавата отпуска и по 500 долара за всяко дете. 

Ето калкулаторкойто ще ви покаже колко пари да очаквате: 

  

 От IRS казватче повечето хора няма нужда да правят нищо и ще получат парите си директно в банкатаако са подали данъчната си декларация електронноДругата опция е чак когато от службата подготвят сайтв който всеки да може да си въведе банковата информация за директен депозитТози сайт обаче все още не работеше към вторник вечерта. 

Как да получите обезщетение за безработица заради COVID-19

Финансовият министър Стивън Манучин обещаче хората ще получат парите до три седмици. 

А ако нямам легален статут? 

 Имигрантитебез значение от техния статуткоито са подали данъчна декларация с номер на социална осигуровка (SSN), също ще получат помощТези обачекоито са използвали ITIN номер, няма да получат чек от държаватаКолективно тези хора плащат 11,74 милиарда долара в щатски и местни данъци според изчисления на Института за данъчни и икономически политикиПрез 2015 гданъкоплатците с ITIN са внесли във федералната хазна още 23,6 милиарда долара. 

Има и още една уловка – за имигрантитекоито живеят в смесени семействат.еедин от членовете на семейството няма SSN“Ако детето или съпругът/а ви нямат номер на социална осигуровканикой в семейството няма да се класифицира за помощ”обясни Джаки Вимоанализатор в Националния център по имигрантски закони 

Около 16,7 милиона души живеят в подобен тип семейства към март 2019 гспоред данни на Института по миграционна политикаОколо 11 милиона от тези хора са без документи. 

Хоратакоито имат статут по DACA (т.нардриймъри), ще получат помощзащото те имат право на SSN. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да получите бизнес заем от държавната помощ заради COVID-19

публикувано

на

Виж цялата статия

В спасителния пакет на правителството има почти 350 милиарда долара за заеми в програманаречена Paycheck Protection Program. Тя е направена такаче собствениците на малки и средни бизнеси светкавично да могат да получат заеми без много бюрокрацияЦелта е те да запазят служителите си, докато отминат мерките за социална изолацияЧаст от тези заеми ще бъдат опрощаваниако бизнесите не съкратят персоналаа друга част ще е с лихва от 0,5% (в закона има опция за повишаване на лихвата до 4% в бъдеще). 

Молбата за заема е много опростена – на странички и може да я попълните тукСлед което я занесете във вашата банка заедно с посочените документи – W-2 формисметки за наеми и сметки 

Как да получите обезщетение за безработица заради COVID-19

Именно банките ще раздават заемитегарантирани от държаватаАдминистрацията е одобрила засега 1,800 финансови институцииЦелта е заемите да бъдат одобрявани и парите изпращани в същия денМного банкови експерти са скептичниче това е практически възможно заради проверките за измамакоято всяка банка правиНаказанието за подаване на фалшива молба за заем е до милион долара глоба. 

 Заемите ще покриват 

 разходи за заплати (включително комисиони и бакшишиболничниваканционни дни и др.)осигуровки и здравни застраховкиипотеки отпреди 15 февруаринаемсметки за токвода по договори за наемслучени преди 15 февруари. 

 Заемите ще са достъпни за всички бизнесикоито заради “сегашната икономическа несигурност имат нужда от заем, за да поддържат продължаването на дейността”се казва в документ на Службата за малкия бизнес (SBA)Банките ще решават сумата спрямо изискванията на SBAно без да е нужно администрацията да дава одобрение. 

Колко пари ще получите като помощ заради епидемията - калкулатор

Малки бизнеси до 500 служителинонпрофит организацииselfemployedindependent contractorssoleproprietors също имат право на такива заемиУсловието е компанията ви да е била в бизнес преди 15 февруари т.г. 

 Ще бъдат ли опростявани заемите? 

 Заемите по тази програма за до 10 милиона долара за покриване на заплати и определени други разходи или 2,5 пъти от общата сума на разходите за заплати (payrollза периода на заема. 

Гратисният период е месецаслед което ще трябва да се правят първите вноскиа целият заем ще трябва да се изплати след години. 

Разходите за първите седмици по заема ще бъдат опростени на компаниитекоито задържат служителите си по време на кризата с коронавируса 

BG VOICE ще организира живо предаване с експерти по данъчни и икономически въпросина които ще може да зададете вашите въпроси. 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да получите обезщетение за безработица заради COVID-19

публикувано

на

Виж цялата статия

Спасителният икономически план CARE Act, който Конгресът прие, предвижда 2 много важни промени за обезщетенията при безработица заради епидемията с коронавируса – увеличава срока им и сумата, която всеки може да получи. Законът дори добавя към хората, които имат право на това, хората, които работят в т.нар. gig икономика – независими контрактори и self-employed, което е прецедент в американската история.

В допълнение към стандартното обезщетение за безработица ще бъдат добавяни по 600 долара на седмица за срок от 4 месеца. Средното обезщетение сега е около $385 на седмица, т.е. безработният ще получи $985, което всъщност е повече от средната седмична заплата за четвъртото тримесечие за м.г. ($936).

Как да получите бизнес заем от държавната помощ заради COVID-19

В повечето щати обезщетенията се дават за 26 седмици. Конгресът удължи този срок на 39 седмици.

Все още не е ясно как ще се определят помощите за безработните хора от gig икономиката, тъй като те нямат седмични чекове или W-2 форми. Трябва да проверите щатския сайт за безработица. За Илинойс може да кликнете тук >>. За да откриете за вашия щат, кликнете тук >>

Ако не сте съкратени, а само в неплатен отпуск (furloughed), пак имате право на обезщетение, като запазите фирмените си здравни застраховки и други бенефити.

Колко пари ще получите като помощ заради епидемията - калкулатор

Другият закон, приет заради коронавируса – Families First Coronavirus Response Act – пък дава до 80 часа платен болничен на служителите, болни от COVID-19 или поставени под карантина, в компании с под 500 служители. Държавата ще възстанови парите с данъчни кредити – първо, като ги приспадне от дължимите payroll данъците, а остатъкът – от годишната данъчна декларация. Хората, които работят за себе си, независимите контрактори, фриленсърите също имат право на болнични по този закон. Щатите имат право да отменят 7-дневния изчакващ период и да започнат да изплащат обезщетенията още за първата седмица.

Пари ще се дават под формата на family leave за хора, които се грижат за близък болен от COVID-19. Те ще са за до 12 седмици, като първите 2 ще са неплатени.

И за двата вида помощта ще е до 2/3 от дохода до $200 на ден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada