Открийте ни и в

България

Рекорден интерес: Над 45 000 българи са подали заявление, за да гласуват зад граница

Достатъчно заявления са събрани за 276 секции извън дипломатическите представителства

bgvoice

публикувано

на

Броят на заявленията, подадени от българи зад граница за гласуване на парламентарните избори на 4 април, надмина този от предходния вот за Народно събрание – 45 100.

Активистът на „Да, България“ Боян Юруков отбелязва, че рекордният интерес идва само две седмици след откриването на процедурата или наполовина на времето от предишния вот.

Достатъчно заявления са събрани за 276 секции извън дипломатическите представителства.

За изборите на 4 април: Бум на искащите да гласуват българи в чужбина

„Вече се вижда значително увеличение се вижда при заявленията във Великобритания – с 66% повече от изборите през 2017-та. При Германия увеличението е дори по-голямо – почти два пъти и половина. При Испания увеличението е 40%. Турция е все още наполовина, но от там традиционно се получават с писма и въвеждат в системата на ЦИК в последния момент.“

2 902 са подадените заявления на българи в Съединените щати.

Българите заявяват своето желание за гласуване чрез подаване на заявление по един от следните два начина:

1.) В писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава, чрез писмено заявление по образец, утвърдено от Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и подадено лично, или чрез писмо до съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България;

2.) Чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия.

Срокът е 9 март.

В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани, които желаят да гласуват извън страната, могат в деня на изборите да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред Секционната избирателна комисия по образец.

След това Министерството на външните работи ще обобщи къде има получени разрешения и организирани зали за секции и ще предложи на ЦИК конкретните места за секции.

Иван Анчев: Политиците у нас не искат българите в чужбина да влизат във властта

За да бъде разкрита секция извън дипломатическите представителства, трябва да бъдат подадени 60 заявления.

САЩ

До момента събрани достатъчен брой заявления има в :

МАГАЗИН“ МАЛИНЧО“ ,ДЕС ПЛЕЙНС ,IL, 1431 LEE ST.
BOSTON / Billerica, Massachusetts
Българика/Bulgarica Center
Културен център “Магура” MAGURA Bulgarian Cultural Center 415 W Golf Rd#7, Arlington Heights, IL
Saint Petersburg, Fl
Las Vegas
1185 Bunnell Rd,Altamonte Springs,Fl.32714 St.George Bulgarian Orthodox Church of Central Florida
Денвър, Колорадо
Seattle WA
Minneapolis, MN
Атланта
Indianapolis, Indiana
Des Plaines, IL – Център Малката България
Queens, NY
Ървайн
New Brunswick, New Jersey – „Alfa Art Gallery“
Salt Lake City, UT
Sunnyvale
Синсинати, Охайо
Houston
Phoenix, Arizona
Concord California
Нантъкет, Масачузетс
Dallas, Texas
Jacksonville, Florida

Канада

В Канада досега са подадени малко над 1000 заявления. Достатъчен брой са подадени:

Ванкувър
Българска църква “Свети Иван Рилски”
Brossard-Montreal
Cote des Neiges-Montreal
Торонто
Edmonton
Калгъри
Kitchener, Ontario
Ниагара-Българска църква Св. Иван Рилски
Как да гласувате на парламентарните избори от САЩ и Канада

Как върви подаването на заявления в реално време може да се следи на https://glasuvam.org/parl21r.

Къде има достатъчен брой подадени заяления следете на https://glasuvam.org/cik-parl21?fbclid=IwAR2a03Nf1v9O4wXEFjLZTBVk9L5mfgEGbBxJV-KeOR66FBOlq6_7mi–M7w

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Президентът на Северна Македония реагира остро след срещата на Радев със спецслужбите

„Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи“, заяви пък Зоран Заев

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: AP/БТА

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че реакцията на Румен Радев, който свика среща с шефовете на спецслужбите за мерки за защита на правата на сънародниците ни извън България, които са изложени на нападения заради своето самосъзнание, противоречи на основния принцип в международната политика – за ненамеса във вътрешните работa.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев също коментира свиканата от Радев среща на шефовете на службите за сигурност с цел защита правата на гражданите от диаспората, премиерът на Северна Македония коментира: „На разположение сме да отговорим на всички въпроси“.

„Изпращам силно послание до съседна България да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост. Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби. Правата на гражданите са свещени. Надявам се, че това е било информационна среща, защото е недопустима намеса на една държава в друга държава, това е предвидено и в Договора за добросъседство“, каза още Заев.

Президентът свика спецслужбите заради агресия срещу българи в Северна Македония

Пендаровски пък допълни, че за тях е необичайно и със сигурност извън вътрешните процедури на Алианса президент на държава-членка на НАТО да призове службите си за сигурност да реагират на предполагаеми нарушения на правата на гражданите в друга държава-членка на НАТО.

От кабинета на северномакедонския президент обясниха, че той не е получавал каквато и да е информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонските граждани, само защото са декларирали етническата си принадлежност.

„Като страна-кандидатка за членство в ЕС, ние сме под редовен мониторинг от Брюксел от години, но такива случаи не са регистрирани в последния годишен доклад на ЕС за напредъка“, се казва в съобщението.

Срещата се състоя поради зачестилите случаи на нарушаване на правата на македонски граждани само поради това, че се самоопределят като етнически българи, съобщи кабинетът на българският държавен глава.

„Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи“, заяви още Заев.

Президентът на Северна Македония осъди изгарянето на българското знаме във Вевчани

„Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност „българи“, при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи „Към коя етническа общност принадлежите?“. Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките“, добави той.

Заев съобщи, че се водят разговори за промяна на името на управляващия СДСМ – Социалдемократически съюз на Македония, в съответствие с Преспанския договор с Гърция, съобщават още македонските сайтове. Това ще стане на предстоящите конгреси на партията. Една от идеите е за името Социалдемократи от Северна Македония.

„Има и други идеи, започнахме дебатите открито и прозрачно, защото призоваваме всички да постъпват в съответствие с конституцията и законите и ние, разбира се, трябва да бъдем пример за това“, каза Зоран Заев, който е и част от ССМ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Личните лекари са получили 1/4 от заявените ваксини, въпреки че имат големи възможности да ускорят ваксинирането

ОПЛ засега са получили „¼ и по-малко от заявените количества, при условие че заявените бяха предимно възрастни хора и в условия на отсъствие на дадена възможност за ваксиниране и на всички останали“.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Личните лекари са получили само една четвърт от заявените количества ваксини, въпреки че имат желание и големи възможности да помогнат с ваксинацията и записаните при тях заявки са на възрастни хора, става ясно от писмо на председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари (СОЛ) доц. Владимир Киров да министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

От писмото личи, че то е в отговор на писмо на министъра до доц. Киров, в което става дума и за отказ на някои лични лекари да участват във ваксинирането.

Председателят на СОЛ отговори, че това са единични случаи, причините за които трябва да разгледат, и че те не могат да компрометират усилията на останалата част от общо 4 000 български общопрактикуващи лекари (ОПЛ).

Доц. Владимир Киров /сн: СОЛ/

Киров подкрепи „новата тактика“ на правителството за „масива ваксинация“, но в писмото си подчерта, че личните лекари са недостатъчно добре интегрирани в процеса, въпреки че има много големи възможности да му дадат тласък:

„Всички ОПЛ, които успяха да получат средно 2–3 флакона (20–30 дози) ваксина, а едва ли това са повече от половината от 4000 ОПЛ, се включиха активно в процеса на ваксиниране… В резултат на посоченото, ръстът на броя ваксинирани скочи рязко в рамките на 2–3 дни… Всичко това се случи, въпреки че за всеки един от нас получаването на неочаквано малко количество ваксини (някои не получиха) отне средно 2–3 часа от работния ден, а в някои случаи ангажира почивните дни” – подчерта доц. Киров.

ЕС ще одобри четвърта ваксина срещу COVID-19 в следващите седмици

В писмото той прилага изчисления, които показват, че джипитата имат дори превишаващи възможности за ваксинация спрямо капацитета на 350-те работещи понастоящем пункта и смятат за неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността ОПЛ да ваксинират всеки заявил желание, като за това хората биват насочвани  само към „пунктовете“.

Малкото получени от личните лекари ваксини са проблем, излиза от писмото на доц. Киров, който подчерта, че ОПЛ засега са получили „¼ и по-малко от заявените количества, при условие че заявените бяха предимно възрастни хора и в условия на отсъствие на дадена възможност за ваксиниране и на всички останали“.

Над 50 милиона души в САЩ са получили първа доза от ваксината срещу коронавируса

Във връзка със споменатите от министъра откази на лекари, писмото на Киров се казва недвусмислено:

„В тази връзка заявяваме следното:

• Ние,ОПЛ смеЗа и явно участваме активно ефективно, доколкото ни се дава възможност, в кампанията по масова ваксинопрофилактика срещуКОВИД-19;
• Възможно е да има и подобни случаина отказ, но коректността изисква и настояваме да получимсписък с броя и конкретните имена на тези колеги, за да проверим всеки един и потърсим решение на проблема, тъй като причините могат да са различни;
• Във връзка с посоченото в горната точка, да се има предвид, че изброенитев настоящото писмо проблемикатонищожнитеколичестваваксина, осигурена за ОПЛ, която на практика ги изхвърля от процеса на ваксинация, начина на предоставянето и неясната логика на разпределениеи др.същоимат демотивиращ ефект;
• Изключително демотивиращо за колегите е да виждат как, докато чакат на опашка, се предоставят голям брой флакони за други места за ваксиниране, а след това на тях им се отказва поради изчерпване или се отпуска по 1 флакон. Това са реалностите.“

Кунчев: Може чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

На финала доц. Киров припомни думи на самия министър Ангелов, който отдава голямо значение на ролята на личните лекари в имунизационната кампания, и го прикани да се фокусира „към оптимизиране условията на работа на добрите практики чрез бързо отстраняване на посочените в настоящото писмо пречки”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Шефът на Пирогов: „Зелените коридори“ ще бъдат отворени след 10 март

Балтов заяви, че „зелените коридори“ ще действат след като премине първата фаза на ваксиниране на избирателните комисии

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Изпълнителият директор на „Пирогов“ проф.Асен Балтов посочи, че очаква „зелените коридори“ да бъдат отворени отново, но след като премине първата фаза на ваксиниране на избирателните комисии. В момента няма отворен „зелен коридор“, защото от днес реално започва масовата ваксинация на секционните и районните избирателни комисии. Направени са списъци, които се дават от РЗИ на големите болници, в които са отворени пак по толкова пунктове, колкото бяха и когато имаше „зелени коридори“, обясни Балтов.

Идеята е максимално бързо, до 10 март, всички от избирателните комисии, които желаят, да бъдат ваксинирани с първа доза на Pfizer/BioNTech“, защото след 21 дена ще бъде поставена и втората доза, и реално за 4 април ще бъдат покрити с 2 дози ваксини, посочи директорът на „Пирогов“.

В момента, в който обявихме всички, че приоритетно минават секционните и районните избирателни комисии, мисля, че хората разбраха, че просто ще изчакат до 15 март. В момента, в който премине първата фаза на ваксинация на комисиите, тогава отново, предполагам, ще се отворят и „зелените коридори“, посочи проф. Балтов на въпрос за ваксинирането.

ЕС ще одобри четвърта ваксина срещу COVID-19 в следващите седмици

Знаете, че няма достатъчно ваксини, за съжаление, това, което трябваше да дойде през февруари, не дойде, каза Балтов, като уточни, че говори за векторната ваксина.

Надяваме се, че ще има допълнителни доставки през март, общо заявеното количество е около 550 000 дози ваксини, които ще дойдат през март, така че мисля, че нищо няма да попречи да продължим, но сега приоритетно са избирателните комисии, отново отбеляза проф.Асен Балтов. Директорът на най-голямата спешна болница в страната беше сред присъствалите днес на традиционното поклонение за загиналите медици в Руско-турската освободителна война, организирано от БЧК пред Докторския паметник в София.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Бебе акула с човешко лице попадна в мрежите на рибар край Индонезия (ВИДЕО)

Рибарят разказва, че много от съседите му искали да купят странното създание

Затвори