Открийте ни и в

САЩ

Рекордни горещини и исторически наводнения

Америка преживя лятото с най-екстремни климатични явления

публикувано

на

Рекордни горещини и исторически наводнения
Сн.: БГНЕС

Америка преживя третото най-горещо лято в историята си, а месец август беше белязан и от екстремни валежи в цялата страна, които доведоха до незапомнени наводнения.

В рамките на метеорологичното лято (1 юни до 31 август) средната температура в САЩ е била 23,3 градуса, с 1,4 градуса над средното, класирайки го като третото най-горещо лято от 128 години, отбелязват Националните центрове за информация за околната среда на NOAA.

Летните температури са надхвърлили средните за сезона в по-голямата част от Масачузетс, Роуд Айлънд и Тексас, където това е било второто най-топло лято в историята, докато температурите в седемнадесет други щата на запад, юг и североизток поставиха сезона в топ 10 на най-горещите.

Общите валежи през лятото в САЩ са били 20,77 см, с 0,36 см под средното, което прави сушата трета в историческия летен рекорд.

Засушаването обаче не е било равномерно, тъй като падналите валежи по Западното крайбрежие, в части от Югозапада, Средния Запад, долната част на долината на Мисисипи и северната част на Нова Англия пък са надвишили средните за сезона.

Сн.: БГНЕС

По-сухо от обичайното остана времето в средните части на Големите равнини и части от Източното крайбрежие.

През август средната температура в Съединените щати е била 23,7 градуса, което е с 1,4 градуса над средното за месеца. Това го нареди като осмия най-топъл август в историята.

В Калифорния, Айдахо, Невада, Орегон и Вашингтон температурите достигнаха рекордни стойности, като направиха месеца най-топлия в историята на тези щати. Горещините донесоха и екстремна суша на места.

Въпреки горещините обаче падналите валежи през месеца с 1,06 см над средното го направиха един от най-влажните в историята.

Екстремните валежи през месеца допринесоха значително за рекордно влажния август за Мисисипи — както и за третия най-влажен август за Невада и Луизиана.

Дъждовете донесоха и незапомнени наводнения на места в САЩ. На 2 август части от Южен Илинойс останаха под вода след 20-30 см дъжд, паднал в рамките на 12 часа.

На 5 август в Националния парк Йелоустоун в Долината на смъртта също паднаха над 4 см дъжд в рамките на едно денонощие, което е рекорд за всички времена. Пороят доведе до значителни наводнения и щети на пътища и превозни средства, временно блокирайки посетителите на парка и персонала през нощта.

На 22 август в някои части на Далас, Тексас, паднаха повече от 32 см валежи в рамките на 12 часа. Губернаторът Грег Абът обяви бедствие за 23 окръга на Тексас, включително Далас, след като бури причиниха щети и опустошителни внезапни наводнения.

С началото на септември условията като цяло се подобриха. Според доклада на американския монитор за засушаване от 30 август 45,5% от територията на Съединените щати са били застрашени от суша, което е спад с около 5,9% от началото на август. Условията на засушаване намаляха или бяха елиминирани в части от югозапада, южните равнини, централната долина на Мисисипи, Големите езера, части от североизтока и Пуерто Рико.


Мегасуша обхваща Югозапада: бедствие, невиждано от 1200 години

Рекордни горещини и исторически наводненияРекордни горещини и исторически наводнения

Сн.: Twitter/YellowstoneNPS

През последните две десетилетия екстремните горещини и намаляващите нива на влага се обединиха в югозападната и планинската западна част на САЩ – включващи щати от Калифорния до Колорадо, за да създадат „мегасуша“, смятана за най-сухия период от 1200 години.

Западът сега е в неизследвана територия, а най-мощните му резервоари – езерото Мийд и езерото Пауъл – са на рекордно ниски нива и постоянно намаляват.

Продължителните горещи вълни правят градове като Финикс, Аризона и Лас Вегас, Невада, почти непригодни за живеене през лятото. А горски пожари вече пламват през цялата година, тъй като изсъхналите гори и пасища са по-податливи от всякога за горене.

Неотдавнашен анализ на Washington Post установи, че в някои части на югозапада средните годишни температури вече са се повишили с повече от 1,5C, праг, който широко се смята за повратната точка, при която се появяват опустошителни последици за хората и околната среда. Въпреки че сушата е естествена част от климата на югозапада, разглеждането на връзката между дървесните пръстени и почвената влага установи, че настоящият период на засушаване, започнал през 2000 г., е безпрецедентен от 800 г. насам. Проучването от 2022 г., публикувано в списанието Nature Climate Change, приписва 42% от горещите и сухи условия през последните две десетилетия на глобалното затопляне.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено