Големи горещини налегнаха части от САЩ, като проточилите се жеги заплашват да счупят някои температурни рекорди. В понеделник около 43 млн. души от западната и северозападната части на страната попаднаха в обхвата на заплашващи здравето жеги, които качиха живака в термометрите с по няколко градуса по Целзий над нормалните за това време на годината.

Очаквания за нов температурен рекорд има за Финикс и Тусон в Аризона, както и за Солт Лейк Сити. Финикс и Лас Вегас се очаква да останат с температура над 43 градуса по Целзий цяла седмица, а в Долината на смъртта горещината ще е дори с няколко градуса по-висока.

Даже регионите с високи планини ще „гонят“ 40 градуса и няма да могат да се отърват от жегите.

Горещините ще се усилват с напредването на седмицата и към петък се очаква да падат температурни рекорди.

Средата на юни е най-горещата част от годината за Южна Аризона, Южно Ню Мексико и Западен Тексас, което ще направи евентуалните нови исторически рекорди още по-впечатляващи.

Поривистите ветрове и ниската влажност вероятно ще станат причина за раздухване на обширни горски пожари навсякъде из Калифорния, Аризона, Юта и Ню Мексико. Рискът от избухването и засилването им ще нараства през седмицата.

Предупредителни червени флагчета от National Weather Service за опасност от пожари обхващат зони с население около 3 милиона души. Опасността от пожари също ще се усили с напредването на седмицата.

Според Cal Fire, Калифорния вече отбелязва усилване с 26% на активността на горските пожари и 58% увеличение на изгорената площ, измерена в акри, в сравнение с 2020 година, която се смята за най-лошата за щата по отношение горските пожари. Тогава бяха отчетени 4,4 милиона акра изгорена земя.

Високите температури, последвани от пожарите, може да се дължат на климатичните промени. Вълните от жеги продължават по-дълго и стават все по-силни, а всяка следваща година западната част на САЩ отбелязва нарастване на изгорените от пожари площи.