Открийте ни и в

Европа

Рекордни опустошения от горските пожари в ЕС

В отговор на рекордните горски пожари тази седмица Европейската комисия обяви, че ще инвестира още 170 млн. евро от бюджета на ЕС за укрепване на капацитета на звеното за управление на рискови ситуации rescEU.

публикувано

на

Рекордни опустошения от горските пожари в ЕС

Общата площ, изгоряла през тазгодишния сезон на горските пожари, достигна нови рекорди в 9 държави-членки на Европейския съюз, показват нови данни. Към 1 октомври повече от 771 000 хектара са били опожарени от горски пожари в блока от 27 държави, което е най-високата стойност, наблюдавана от началото на записите през 2006 г., според Европейската информационна система за горските пожари (EFFIS), предаде Euronews.

В девет държави бяха отбелязани нови рекорди. Това са Австрия, Чешката република, Франция, Германия, Унгария, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

За шест от тях рекордите бяха счупени с голяма разлика, тъй като средногодишните стойности, регистрирани между 2006 г. и 2021 г., бяха изключително ниски.

Такъв е случаят с Чешката република, където през тази година са изгорели 1436 хектара в сравнение със средно едва 9,06 хектара за периода 2006-2021 г. – около 160 пъти повече.

Новият рекорд на Австрия от 1 016 изгорени хектара е 58 пъти по-висок от средните стойности за периода 2006-2021 г., докато броят на изгорелите хектари в Словения е 388 и е 42 пъти по-голям.

Зеленски: Путин подготвя руснаците за ядрена война

Новият рекорд на Испания е най-голям като разлика със стария – 299 635 хектара изгорени през тази година в сравнение със средните 66 965 хектара. Страната е най-засегнатата държава в целия ЕС.

Координационният център за спешно реагиране на блока беше активиран 11 пъти през последния сезон на горските пожари, за да предостави въздушна и/или наземна помощ на държави, сред които Албания, Чешката република, Франция, Португалия, Словения и Испания.

Междувременно повече от 200 европейски пожарникари бяха предварително разположени в Гърция, която традиционно е силно засегната страна.

В отговор на рекордните горски пожари тази седмица Европейската комисия обяви, че ще инвестира още 170 млн. евро от бюджета на ЕС за укрепване на капацитета на звеното за управление на рискови ситуации rescEU.

Целта е до лятото на 2023 г. програмата, част от механизма за гражданска защита, да разполага с общо 22 самолета и четири хеликоптера, в сравнение с 12-те самолета за гасене на пожари и един хеликоптер сега.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено