Открийте ни и в

САЩ

Рекордни снеговалежи паднаха в Сиера Невада

Дали обаче те ще решат проблема със сушата в Калифорния?

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

След месеци на екстремна суша, която предизвика недостиг на вода и разпалване на горски пожари, в Сиера Невада вали обилен сняг – достатъчно, за да счупи рекордите от десетилетия.

От вторник се натрупаха над 5 метра край Централната снежна лаборатория на Бъркли в прохода Донър източно от Сакраменто.

Учените от лабораторията твърдят, че този месец е най-снежният декември в историята на тази част на САЩ и като цяло третият най-снежен месец.

Сняг в Калифорния и затворени планински пътища в празничния уикенд

Най-много сняг досега там е падал през януари 2017 г., когато снежната покривка достига 6 метра, но е възможно в следващите дни да падне достатъчно сняг, който да подобри този рекорд.

Служители от лабораторията казват, че снегът е „дълбок и труден за преминаване“ и им отнема около 40 минути, за да стигнат до мястото, където се правят измерванията, само на 45 метра от входната врата на лабораторията.

Това е повече от тон сняг, но Андрю Шварц, мениджър на станцията на снежната лаборатория в Сиера, казва, че ще има нужда от повече.

„Въпреки че това събитие беше невероятно досега, ние наистина сме загрижени, че през предстоящите месеци няма да има толкова много валежи“, каза Шварц пред CNN. „Ако не получим още няколко сантиметра, все още сме под това, което бихме очаквали за цялата зима, което означава, че можем да допринесем за сушата, а не да я разрешим.“

ГАЛЕРИЯ: Силна буря в Калифорния

Снежната покривка на висока надморска височина служи като естествен резервоар, който облекчава сушата, съхранявайки водата през зимните месеци и бавно я освобождава през пролетния сезон на топене.

Снежната покривка в Сиера Невада представлява 30% от снабдяването с прясна вода в Калифорния за средна година, според Калифорнийския отдел по водни ресурси. Нивото на снега обаче беше на тревожно ниски нива в края на миналата зима и резервоарите, които се попълват от пролетното снеготопене, все още са под историческото средно ниво.

Резервоарът на езерото Оровил, например, е пълен на 37%, което е ниско ниво в сравнение с историческата му средна стойност от 71% по това време на годината.

Водноелектрическата централа в Оровил беше принудена да спре това лято поради ниското си ниво на водата, за първи път от откриването й през 1967 г.

Огнена стихия: Хиляди хектари в Калифорния и Орегон са изпепелени (СНИМКИ)

Сушата беше най-екстремната в 126-годишната история, през която се води статистика в Калифорния, а юли 2021 г. беше най-сухият месец от началото на събирането на данни през 1895 г.

В целия регион мащабът на сушата се колебаеше на или над 90% от юни. След това през октомври Калифорния и части от северозападната част на Тихия океан получиха валежите, които очакваха.

Началото на дъждовния сезон доведе до силни бури, които черпят влага от Тихия океан, наричани атмосферни реки. Тези зимни бури бяха от решаващо значение при определянето дали в Калифорния ще има още суша.

През предходните две зими само една такава буря донесе значими валежи. С ускоряването на изменението на климата и повишаването на зимните температури се очаква снеговалежите да намалеят.

Шварц обяснява, че това, което преди е падало като сняг, сега вали като дъжд.

Учените са открили, че изменението на климата не само увеличава тежестта на екстремното време, но прекъсва естествените модели, причинявайки необичайни периоди между суша и поройни валежи.

Калифорния е свидетел на това „време“ през последните години, когато атмосферните речни бури причиняват разрушителни наводнения една година и екстремна суша, причиняваща недостиг на вода през следващата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено