Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Рекорд: Разкриват се 791 секции за гласуване в чужбина, в САЩ са 58

586 от тях са разкрити автоматично, а за допълнителни секции сънародниците ни в чужбина трябваше да съберат минимум 40 заявления

публикувано

на

Сн.: Архив

Българите зад граница ще могат да гласуват в рекордните 791 секции в 68 държави, обяви в петък вечерта Централната избирателна комисия. 586 от тях са разкрити автоматично, а за допълнителни секции сънародниците ни в чужбина трябваше да съберат минимум 40 заявления.

Подадените заявления този път достигнаха 71 161 броя, което е с малко над 16 хил. по-малко в сравнение с изборите на 4 април. Тогава близо 88 хиляди българи изявиха предварително желание да упражнят правото си на вот.

Над 70 секции отварят в САЩ за изборите на 11 юли

Броят на местата за гласуване в чужбина за предсрочния вот на 11 юли изпреварва предишния рекорд от април, когато бяха разкрити общо 464 секции. Това се дължи от една страна на отпадането на ограничението от 35 секции в страни извън Европейския съюз, а от друга – на промените в Изборния кодекс, които позволиха автоматичното откриване на секции навсякъде, където през последните 5 години преди съответните избори са гласували поне 100 човека.

Изборите на 11 юли: Колко секции и къде ще бъдат открити в Канада

Най-много места за гласуване ще бъдат разкрити във Великобритания – 135. В Турция ще има възможност да се гласува в 121 места, в Германия – 116. В Испания ще бъдат открити 67 секции, а в САЩ – 58.

В съседните Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 32, 6, 5 и една. Заради проблеми със сигурността очаквано няма да се гласува в Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Казахстан, Узбекистан и Виетнам, Индонезия – или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА