Открийте ни и в

Вашите пари

Рекорд: 11,5 милиона работни места са разкрити през април в САЩ

Нараснал е броят на хората, които са напуснали работните си места – 4,5 милиона

публикувано

на

Рекорд: 11,5 милиона работни места са разкрити през април в САЩ

Търсенето на служители в САЩ се запазва относително високо през април. Работодателите се съревновавали да запълват позиции в затегнатия пазар на труда, сочат данни на частния сектор, цитирани от The Wall Street Journal.

Миналият месец работодателите са разкрили над 11,5 милиона свободни работни позиции. Това е по-голям брой от рекордните 11,4 милиона, регистрирани през декември.

Нараснал е броят на хората, които са напуснали работните си места – 4,5 милиона.

“Все още има много силно търсене на труд от работодателите дори когато предлагането на труд се разшири”, каза Джулия Полак, главен икономист в ZipRecruiter, посочвайки това, че все повече хора се връщат към работната сила.

Въпреки това има разминаване между предлаганите позиции и броя на безработните, но търсещи заетост, продължаващо още от миналата пролет. През февруари е имало 1,79 работни позиции за всеки безработен, според данните на министерството на труда.

Компаниите изпитват затруднения при наемането поради ограничения брой на свободните служители. Това обаче работи в полза на американците, тъй като много от тях виждат, че става по-лесно да си сменят работното място. Освен това затегнатият пазар на труда предизвика рекорден ръст на заплатите на служителите, което допълнително ускори инфлацията. Служителите, които си сменят работата, често печелят двуцифрено увеличение на заплатата.

Средната почасова работна заплата в частния сектор е била с 5,6% по-висока през март спрямо същия период година по-рано.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА