Открийте ни и в

България

Ректорът на ЮЗУ си раздал бонуси за над 140 000 лв., взимат му ги

Професорът е раздал бонуси в нарушение на закона освен на себе си и на преподаватели и служители в администрацията.

публикувано

на

Сн.: Blagoevgrad-News

Югозападния университет “Неофит Рилски” проф. д-р Борислав Юруков си е раздал в нарушение на закона бонуси за над 140 000 лв. За това съобщи Комисията за борба с незаконно придобитото имущество и с конфликта на интереси. Тя е започнала производство по сигнал, че в качеството си на ректор той е издавал заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждания на преподавателите и административния персонал на университета, сред които е и самият той.

Общата сума на бонусите, които проф. д-р Юруков е определил за самия себе си в периода декември 2017 г. – декември 2020 г. е 142 300 лева, съобщи bTV. Ректорът е бил поканен на изслушване в КОНПИ, по време на което е отрекъл да е взимал еднолично решения за допълнителни трудови възнаграждения.

Според закона за противодействие на корупцията обаче, лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, нито да изпълнява контролни функции в частен интерес.

Проф. д-р Юруков е издал 21 заповеди, с които е определил изплащането на допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета в размери, също утвърдени от него в качеството му на ректор на ЮЗУ.

КПКОНПИ е наложила глоба от 10 000 лв. и е отнела в полза на държавата цялата сума от 142 300 лв., представляваща получената материална облага.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА