Открийте ни и в

Любопитно

Рестарт: Учени “съживиха” мъртви клетки на прасета

Новото откритие повдига възможността тестове да доведат до по-успешни трансплантации на органи при хора

публикувано

на

Рестарт: Учени "съживиха" мъртви клетки на прасета

Група изследователи от Йейлския университет успяха да рестартират кръвообращението и други функции един час след спиране на сърцето на прасе, което доведе до откритието, че клетки не умират толкова бързо, колкото смятаха учените преди.

Новото откритие на учени от Йейл разкрива възможността по-нататъшни изследвания да доведат до потенциално най-съвременна трансплантация на органи и клетки при хора, съобщава и Ройтерс.

А именно, един час след като сърцето на прасето спряло, изследователите успяха да рестартират кръвообращението с помощта на специализирана машина и синтетична течност, която пренася кислород и други компоненти.

Поредната мистериозна смърт на руски мениджър

Системата, която разработиха, наречена OrganX,

помага за намаляване на увреждането на тъканите, подуването на органите и колапса на кръвоносните съдове, които обикновено са резултат от липса на кислород, причинена от сърдечен удар.

Резултатите показват, че когато сърцето спре, тялото не е мъртво, както се предполагаше досега.

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

“В сравнение с традиционните средства за възстановяване на кръвообращението, които могат да причинят стрес и увреждане на клетките, новият процес запазва целостта на тъканите, намалява клетъчната смърт и възстановява избрани молекулярни и клетъчни процеси в множество жизненоважни органи.

От биологична гледна точка,

ако сърцето спре да работи,

тялото продължава да изпълнява някои от тези функции и много бързо спира поради липса на кръвообращение. Ако можете да рестартирате циркулацията, изглежда, че тези процеси продължават”, казват изследователите.

Те добавят, че се надяват, че откритието им в крайна сметка ще позволи трансплантация на органи, взети след спиране на поддържането на живота от донори с тежки, необратими мозъчни увреждания, като предотвратява увреждането, което настъпва, когато кръвта спре да циркулира.

Учени от години експериментират в опити

да трансплантират животински органи на тежко болни хора. Един такъв случай е революционното начинание за трансплантация на сърце на свиня в човек.

Тази операция беше извършена в първите дни на 2022 г., когато в болница в щата Мериленд в САЩ на тежко болния 57-годишен Дейвид Бенет, който беше на броени дни от смъртта, беше трансплантирано сърце на генетично модифицирано прасе в многочасова трансплантация.

Първият такъв опит за трансплантация

на органи от животно на човек, регистриран на планетата, изглежда е успешен, тъй като Бенет се възстановява добре от операцията. На 8 март тази година обаче, малко повече от два месеца след трансплантацията, той почина.

Лекарите не можаха да установят точната причина за смъртта му, а след аутопсията се оказа, че сърцето му е отказало.

След това експертите излагат две теории за възможната причина за фаталния изход от трансплантацията: една група учени вярва, че лекарствата против отхвърляне, които пациентът е получил, са причинили сърдечния удар, докато други подозират, че органът на прасето е бил заразен преди трансплантацията.

В случая с Дейвид Бенет обаче лекарите са използвали сърцето на прасе,

чиито гени са били модифицирани, за да премахнат захарта от  негови клетки, причинявайки бързо отхвърляне на органите.

В историята на трансплантациите има и случай на тежко болно бебе, оцеляло 21 дни през 1984 г. след трансплантация на сърце на бабуин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено