Открийте ни и в

България

Решетките на НС са незаконни, искат да ги свалят

От кого се пази правителството?

публикувано

на

Народното събрание осъмна с тежки метални врати

Народното събрание трябва да премахне монтираните решетки от вътрешната страна на парадния вход. Причината е, че сградата има статут на недвижима културна ценност от национално значение.

В четвъртък сутрин е направена спешна проверка от инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата. Те са установили нарушение и са съставени констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание, съобщават от министерството на културата.

За нарушението ще бъде съставен и акт за административно нарушение по Закона за културното наследство.

Никола Минчев обясни, че металните решетки на Народното събрание са по искане на НСО

Железните врати са поставени по искане на Националната служба по охрана, обясни по-рано през деня шефът на парламентът Никола Минчев. Формален повод за поставянето им са станали януарските опити на протестиращи да нахлуят в Народното събрание. Мярката е поискана за осигуряване на сигурността на сградата и хората в нея.

Решетките обаче ще бъде обсъдени и на председателски съвет. Преградното съоръжение е поставено още през уикенда, но бе забелязано едва с началото на парламентарните дебати в сряда.

Минчев увери по-рано, че са спазени процедурите за опазване на сградата на парламента като паметник на културата.

Но културното министерство не е на това мнение

По-рано през деня в четвъртък съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов се възмути, че на входа на Народното събрание са поставени железни врати. Аз, когато съм влязъл в политиката, съм приел, че ако гражданите искат да ни набият, ще ни набият. Единственият начин е да не даваш мотиви за това, каза от трибуната той.

В следствие на параноя е тази решетка. Безумно е надупчена сградата паметник на културата. Сложете решетки и на прозорците и така всички ще сме зад тях, както обещавахте с идването си. Поемете инициативата и ги махнете, каза пък Тома Биков от ГЕРБ. Неговият съпартиец Томислав Дончев пък написа във фейсбук “Народното събрание все повече се загражда и орешетва. Чудя се, дали е за да не влезе някой неканен отвън или да не избяга някой отвътре”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА