Открийте ни и в

Интересно

Рискът за заболяване от рак е по-висок при мъжете, но не се дължи на алкохол и тютюнопушене

Доказано е, че мъжете пият и пушат повече от жените. Лошите здравословни навици обаче не са причината силният пол да има по-висок риск за заболяване от рак.

публикувано

на

Рискът за заболяване от рак е по-висок при мъжете, но не се дължи на алкохол и тютюнопушене

Доказано е, че мъжете пият и пушат повече от жените.

Лошите здравословни навици обаче не са причината силният пол да има по-висок риск за заболяване от рак.

Според ново проучване, биологичните различия са истинската причина за несъответствието между половете.

Мъжките кучета страдат 4 пъти повече от женските от странен вид тумор

Разбирането на тези различия може да помогне за подобряване на превенцията и лечението, казват изследователите, цитирани от Daily Mail.

В изследването са включени 300 000 американци на средна възраст, които не са заболявали от рак в продължение на 15 години.

Мъжете са били повече от два пъти по-склонни да развият болестта в сравнение с жените – дори когато факторите, свързани с начина на живот, са изключени.

Най-богатият българин в САЩ: Никой не е умрял от работа (ВИДЕО)

„Това предполага, че има присъщи биологични различия между мъжете и жените, които влияят на склонноста към развитие на рак в организма“, каза водещият изследовател д-р Сара Джаксън, епидемиолог в Националния институт по ракови заболявания.

Учените предполагат, че женските хормони, силната имунна система и гените могат да предпазват от рак.

Доскоро се е смятало, че склонността на мъжете да се наслаждават на няколко напитки повече и да правят повече паузи за цигара, отколкото жените, е причината, поради която те имат по-високи нива склонност на заболяване от  рак като цяло.

„Електронен нос“ ще открива рак за минути Около 182 000 жени биват диагностицирани с рак в Обединеното кралство всяка година, при мъжете бройката е 193 000.

В САЩ 970 000 мъже и 928 000 жени са диагностицирани с рак годишно.

Честотата на рак на щитовидната жлеза и жлъчния мехур е по-висока сред жените, но разпространението на всички други видове рак е по-високо сред мъжете.

Мъжете са били 11 пъти по-склонни да развият рак на хранопровода и четири пъти по-застрашени от рак на стомаха или гърлото.

Истински герой: Тийнейджър почина, след като спаси 4-годишното си братче

Те също така са имали три пъти по-голям шанс да бъдат диагностицирани с рак на пикочния мехур.

Освен това проучването показва, че

мъжете по-рядко са склонни да търсят съвет от медицинско лице.

Екипът предполага, че високите нива на тестостерон могат да увеличат вероятността от рак на кожата, простатата и черния дроб сред мъжете, като насърчава клетъчния растеж.

Мръсният въздух – новият „тютюн“, който убива милиони

Междувременно жените развиват по-силен имунен отговор срещу онкогенни инфекции – тези, които могат да причинят рак, като хепатит и HPV – което може да намали риска от някои видове рак в сравнение с мъжете.

А жените имат допълнително копие на гени, които предпазват от рак в сравнение с мъжете, което може да им предложи допълнителна защита.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено