Открийте ни и в

Здраве

Рискът от заразяване с маймунска шарка е много малък

Случаите на маймунска шарка по света нарастват. Общо 85 случая на заболяването са регистрирани досега в осем държави от Европейския съюз

публикувано

на

Случаите на маймунска шарка в света надхвърлиха 1 000

Рискът от заразяване с маймунска шарка е “много малък” за населението като цяло, но “висок” за хора, които имат по няколко сексуални партньори, каза днес Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ), цитиран от Франс прес.

“За населението като цяло вероятността от заразяване е твърде малка”, посочи ЕЦПКЗ в първата си оценка на риска след необичайната поява на десетки случаи на болестта в Европа и Северна Америка.

“Въпреки това вероятността от предаване на вируса в случай на близък контакт, например при сексуални контакти с хора, които имат по няколко сексуални партньори, се смята за висока”, отбеляза здравната агенция.

Какво знаем досега за маймунската шарка?

Случаите на маймунска шарка по света нарастват. Общо 85 случая на заболяването са регистрирани досега в осем държави от Европейския съюз (Франция, Белгия,Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Португалия и Швеция), съобщи ЕЦПКЗ. Междувременно здравните власти в Дания днес обявиха първи регистриран случай на маймунска шарка в страната.
В САЩ случай на маймунска шарка бе регистриран в щата Масачузетс – мъж, който неотдавна е пътувал до Канада. Здравните власти проучват дали това е свързано с малки огнища в Европа.

Маймунската шарка обикновено е ограничена до Африка, а редките случаи в САЩ и други части на света се обясняват с пътувания до африкански страни. Малък брой потвърдени или предполагаеми случаи бяха докладвани във Великобритания, Португалия и Испания.

Маймунската шарка започва като грипоподобно заболяване, с подуване на лимфните възли, последвано от обрив по лицето и тялото. В Африка заразата се разпространява след ухапвания от гризачи или малки животни, но не се предава лесно сред хората.

Според учени в Европа, повечето от случаите са регистрирани при гейове или бисексуални мъже, а изследователите проучват възможността инфекцията да е била разпространена по време на секс. Маймунската шарка е от същото семейство вируси като едрата шарка. Повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но болестта е фатална за 1 на 10 души, според Световната здравна организация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА