Открийте ни и в

Интересно

Роботи-убийци: Дипломати в Женева обсъждат ограничения за опасните машини

Новото германско правителство се зарече да се бори за задължителни международни правила, които да направят нелегални подобни оръжия

публикувано

на

Сн: Pixabay

Дипломати започнаха обсъждания на възможни ограничения за напълно автономните оръжейни системи – така наречените роботи-убийци. Дискусиите се водят в Женева, предаде ДПА. Въпросът е дали правителствата трябва да започнат преговори за международно споразумение или други задължителни правила.

Десетки държави искат забрана на оръжия, които не са под пълен човешки контрол и могат самостоятелно да решават да вземат под прицел и атакуват цели с помощта на изкуствен интелект. От името на около 120 необвързани държави Венецуела призова за разработването на правнообвързващи правила. Държави със силни оръжейни индустрии се противопоставят.

Новото германско правителство се зарече да се бори за задължителни международни правила, които да направят нелегални подобни оръжия. В момента текат усилия за установяване на набор от правила в рамката на Конвенцията за някои конвенционални оръжия (КНКО). Работна група проучва възможностите за създаване на правнообвързващ набор от правила от 2014 г.

Сингапур изпробва улични роботи, предизвиквайки страх от засилено наблюдение (СНИМКИ)

През 2019 г. групата постигна съгласие по общите принципи за работа с подобни оръжия. Въпреки това опит за предложение на мандат за преговори към държавите от КНКО пропадна миналата седмица, основно поради опозиция от страна на Русия. Други държави, включително Индия, Израел и САЩ, също се противопоставят. Китай избягваше да привлича внимание към себе си по време на консултациите. Държавите от КНКО трябва да вземат решение с единодушие.

В случай, че не бъде постигнат резултат, неправителствени организации искат конвенция извън рамката на КНКО да обяви тези оръжия за незаконни, както това е направено за касетъчните боеприпаси или противопехотните мини. Но тогава важните държави, които разработват и притежават тази технология, няма да са част от тази конвенция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА