Открийте ни и в

СВЯТ

Роман Абрамович стана португалски гражданин

Абрамович направи богатството си в руската петролна индустрия през 90-те години

публикувано

на

Сн: Архив

Собственикът на футболния клуб Челси Роман Абрамович стана португалски гражданин, добавяйки паспорта на страната към руския и израелския си паспорт.

Говорител на Абрамович потвърди новината за португалски вестник, който цитира документи на министерството на правосъдието, според които роденият в Русия бизнесмен е получил португалско гражданство на 30 април.

В случая Абрамович се възползва от португалския закон, който предлага натурализация на наследниците на евреите, които са изгонени от Иберийския полуостров по време средновековната инквизиция.

Британски съд: Клевета е, че Абрамович е купил "Челси" по заповед на Путин

Хиляди евреи от Израел са получили португалско гражданство, откакто е излязъл законът през 2015 година. Броят на молбите за гражданство се е увеличил, след като подобен закон за гражданство на сефарадските евреи беше премахнат в Испания през 2019 г.

Абрамович е дарил пари за проекти в чест на наследството на португалските сефарадски евреи в германския град Хамбург, според информационния портал на еврейската общност на Порто.

Абрамович направи богатството си, което сега се оценява на 14,3 милиарда долара според Forbes, в руската петролна индустрия през 90-те години и купи футболен клуб Челси през 2003 г., а през 2018 г. взе израелско гражданство.

Около 300 000 евреи са живеели в Испания, когато през 1492 г. им е било наредено да приемат католицизма или да напуснат. Десетки хиляди избягали в Португалия, където отново са били преследвани или изгонени през 1496 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА