Открийте ни и в

България

Росен Христов: Разглеждаме и възобновяване на доставките от “Газпром”

служебният министър на енергетиката заяви още: няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено

публикувано

на

“Ние сме експертно правителство, разглеждаме всички възможности, включително възобновяване на доставките от “Газпром”. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред бТВ.

“Приоритетно гледаме да подсигурим алтернативни доставчици, ако не са достатъчни – няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено. Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем”, добави той.

По думите му условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени към други европейски държави и които те изпълняват. “Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от “Газпром” не означава, че излизаме от рамката на ЕС, няма да приемем различни условия от тези, които имат Германия и други държави от ЕС”, допълни Росен Христов.

“Фалити не трябва да се очакват. Приоритетите на министерството са ясни – максимална диверсификация на доставчиците на газ, така че да обезпечим количества и цена. Вярвам, че ще се справим. Можем да очакваме пазарна цена, при която да не изпадат в сериозна криза. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращите цени”, каза още служебният министър.

Според него диверсификацията е добър инструмент – “много хора разбират да заменим руския доставчик с друг , а тя е да намерим много доставчици, за да има конкурентни условия”.

Христов посочи, че “Булгаргаз” е можел да реагира по-добре на задаващата се криза. “Кризата беше ясна още април. Четвърти месец сме в тези затруднения. Не мога да кажа, че “Булгаргаз” е реагирал максимално добре и бързо, дължи се на липса на подготовка, сигурност, информация”, каза той.

По думите му обаче “Булгаргаз” не е единствената компания в света, която не е успяла да реагира. “Много компании не успяват да реагират толкова дълго на промяната, други изчакват и поемат риск. Много трудно е да се каже кое е правилното решение. Но Булгаргаз са можели поне да резервират слотове и да следят ситуацията по-отблизо”, допълни той.

Относно сделката със седемте танкера министърът заяви, че министерството е помолило за отсрочка от две седмици. “Ако не се съгласим – офертата отпада. През това време трябва да намерим слотове и алтернативи, за да сравним цената”, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено