Разпределението на министерските постове в следващия кабинет ще е по формула – според тежестта на всяка една от партиите в следващото Народно събрание. Това обяви пред БНТ Румен Гечев от БСП.

„Това, което ние се интересувахме и сме съгласни, „Продължаваме промяната“ ще има 8 министерски кресла, БСП – 4, Има такъв народ – 3, Демократична България – 2. След това партиите ще трябва да предложат хора за конкретните постове“, каза Гечев.

В отговор на уточняващ въпрос той добави, че разпределението е съгласувано на първия разговор с първата политическа сила „Продължаваме промяната“, а в разговорите си с останалите партии той не е чул възражения.

Кои са бъдещите министри на България?

„Беше обсъждана структурата на кабинета, тежестта на отделните партии, начинът за формиране на кабинета – изборът от всяка партия, обсъждането на качествата на кандидатите. След като се формира коалиционното споразумение ще бъдат обсъдени и конкретните постове“, каза Румен Гечев.

„Не знам имена, но и да знам няма да ви кажа. Виждам, че има желание у всички колеги да има правителство, аз съм оптимист, но нека да видим“, коментира Гечев.

Той заяви, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий трябва да бъде капацитета на самия кандидат.