Открийте ни и в

СВЯТ

Румен Радев: В Испания има над 50 български асоциации и 52 български неделни училища (СНИМКИ)

Ето какво още каза президентът на българската общност в Испания

публикувано

на

Една от най-големите български общности зад граница е в Испания. Изградените над 50 български асоциации, както и 52 български неделни училища в страната са доказателство за неразривната връзка на българската общност с родината. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред представителите на българската общност в Испания. Срещата в рамките на официалната визата на държавния глава в страната, се състоя в посолството на България в Мадрид. В разговора участваха българи от различни краища на Испания, където по официални данни от миналата година живеят над 201 хиляди българи.

Снимка ПЦ на Президента

“Причината за моето посещение и срещите ми с крал Фелипе VI, премиера Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет сте вие”, подчерта Румен Радев и отбеляза, че държавните ръководители на страната имат “изключително високо мнение” за българската общност, която е много добре интегрирана.

Снимка ПЦ на Президента

„Знам, че съдбата на емигранта не е лека“, посочи Румен Радев и подчерта, че представителите на българската общност в Испания имат пълната подкрепа на българската държава. Испания е страната с най-много български неделни училища и президентът отчете необходимостта от назначаването в българското посолство на съветник по образованието – сфера, която е приоритетна за много от дошлите българи.

Държавният глава благодари на българската общност за усилията за съхраняването на националната ни култура и идентичност.

Снимка ПЦ на Президента

Присъстващите повдигнаха редица въпроси, включително за създаването в Мадрид на български културен институт, който да носи името на Иван Вазов. Президентът изказа своята подкрепа за инициативата и отбеляза, че този институт би могъл да изпълнява и редица други функции, включително да помага административно на представители на българската общност в Испания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА