Открийте ни и в

България

Румен Радев: Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че олигархията е негова

публикувано

на

“Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и благоразумие”, заяви пред БНР президентът Румен Радев.

“Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия”, добави той. 

По думите му страхът не е охлабил своя обръч. Отишлата си скоро власт разполага все още с всички механизми и финансови и властови, защото институциите бяха назначавани от тази власт, добави президентът.

Сачева: При служебно правителство гладни хора ще излязат на улиците

За мен най-важното е да постигна баланс между професионализъм и отдаденост, отговорност, това е кабинет на демократичното единодействие. Това е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България, каза още Радев.

Според него не е добре България да отива от избор в избор и да няма парламент.

Посочвам служебния кабинет като възможен модел за изход от кризата, в която се намираме. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии, отбеляза президентът.

Борисов с критики към всички: За Изборния кодекс, бюджета и "Грипени"-те

“Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното. Отишлото си правителство абдикира от задачата да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин поставя служебния кабинет в трудна ситуация. Защото това е план разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността. И сега в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе решение. Ще се внася ли в този вид или ще се търси начин той да бъде актуализиран”, заяви Радев.

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения, призова президентът.

Аз като президент съм си поставил тази задача, с госпожа Йотова работим в тази посока. От това правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална, заяви Радев.

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че олигархията е негова.

“Всяка олигархия се стреми да започне да работи и със следващото управление. Няма как олигархията на Божков или който щете, да стане олигархията на Радев. Ние имаме различна ценностна система, те даже не се пресичат, моята и на предишния премиер. В такива дебати няма да влизам”, допълни Радев.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА