Открийте ни и в

България

Румен Радев: Пътят на Скопие към ЕС минава през София (ВИДЕО)

Радев призова Народното събрание да изпрати писмо до конгреса на САЩ относно проекторезолюция 741 и да обоснове необходимите действия, така че да бъде защитена историческата истина

публикувано

на

Европейската интеграция на Република Северна Македония е стратегическа цел за България, но тя трябва да се основава върху добросъседството и неговото развитие, а не върху наложени отвън срокове. Това обобщи президентът Румен Радев в края на тричасовата Национална конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“, която е под негов патронаж.

Трябва да има ясни гаранции за правата на македонските българи, за защита на нашата история и културно- историческо наследство, за защита на българския национален интерес, каза президентът.

Румен Радев посочи, че за това още много трябва се да работи.

“Предстоят ни още много дебати и дискусии. Ние винаги призоваваме за откровен диалог с институциите на РСМ, с държавното ръководство. Винаги съм казвал “Заповядайте в София”. Ние сме готови да дойдем в Скопие, посочи президентът. Пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София и няма как да не намерим тези общи пресечни точки, заяви Румен Радев. Президентът посочи необходимостта от разгръщане на по-активна информационна разяснителна кампания в България и особено навън. Имаме нужда да изнасяме навън истината в контрапункт на изнасянето на македонизма зад граница”, каза Радев и добави, че за това ни трябва национална стратегия, ясна политика и програми, политики и ресурси, които да гарантират това движение напред.

Президентът Радев призова Народното събрание да изпрати писмо до конгреса на САЩ относно проекторезолюция 741 и да обоснове необходимите действия, така че да бъде защитена историческата истина. Защото само с истината ние можем да решим всички открити въпроси с нашите събратя от РСМ, заяви държавният глава.

По-рано в изказването си на форума президентът спомена за проекторезолюцията, която, ако се приеме, септември ще бъде обявен за месец на македонския език, история и културен принос на македонците за развитието на САЩ.

Форумът в зала 6 на НДК беше организиран от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт и се проведе в деня, когато се отбелязват 119 години от гибелта на Гоце Делчев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА