Открийте ни и в

България

Русенец ще преплува Черно море

Ако е успешен опитът му това ще е първият българин преплувал морето

публикувано

на

Русенецът Теодор Цветков ще преплува Черно море. Целта на известния с благотворителните си инициативи 27-годишен русенец е да измине 1175 км от грузинския град Кобулети до Бургас това лято, което ще го направи първият българин, преплувал разстоянието.

По време на плуването ще бъде извършено първото по рода си изследване на подводното замърсяване във водоема. Ще се вземат проби за наличие на микропластмаса, които ще бъдат анализирани в лаборатория в България.

В края на 2017 г. Теодор преплува 200 метра (за под 3 минути) в ледените води на езерото в лесопарк „Липник”. На следващата година той постави световен рекорд за преплуване на 10 километра с една ръка.

Представи България в първенства по зимно плуване в Словения и Чехия, от които се върна с медали, а през 2021 преплува 181 км по р. Самара в Русия. Всяко от начинанията си той обвързва с благотворителни каузи. Най-смелото му желание е да се включи в маратона Оceans 7 и да стане първият българин,  преплувал 7 протока в опасните открити води на Световния океан.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено