Открийте ни и в

СВЯТ

Близо сто години след болшевишкия преврат: Русия отново в дефолт

Не се очаква фалитът да се отрази пряко на населението

публикувано

на

Русия в дефолт... отново
Сн.: АП/БТА

Русия изпадна в невъзможност да плаща по държавния си дълг в чуждестранна валута, съобщи Блумбърг. До фалита се стигна, след като западни санкции ограничиха възможностите на Москва да плаща на чуждестранните кредитори.

През последните месеци страната намираше начини да заобикаля санкциите, наложени заради войната в Украйна. В края на неделя обаче изтече гратисният период за около 100 млн. долара лихвени плащания, дължими на 27 май.

Тъй като този краен срок беше пропуснат, задълженията се считат за неизпълнени, а Русия се оказа в т.нар. дефолт – невъзможност да покрива задълженията си към кредитори. Според агенция Блумбърг това се случва за първи път от болшевишкия преврат през 1918 г. насам.

Русия от своя страна

отхвърли заключението

че е изпаднала в дефолт. Позицията на руските власти е, че страната има необходимите средства и намерение да обслужва задълженията си, но е била принудена да не извършва плащанията.

Москва заяви, че международните санкции са създали „форсмажорна“ ситуация, която я е принудила да обслужва деноминираните в чужда валута облигации в рубли.

САЩ: Дефолт на Русия няма да предизвика трусове на световните пазари

Малко преди революцията от 1917 г. Русия е най-големият кредитополучател в световен мащаб, след като тегли огромни суми, за да финансира своята индустриализация и железопътна мрежа. Но болшевиките виждат, че царската индустриализация загърбва интересите на работническата класа, и

отхвърлят целия чуждестранен дълг

Въпреки усилията на Лев Троцки да предупреди Запада, фалитът шокира света, особено Франция, чиито банки и граждани губят огромни суми пари. Москва признава част от тези задължения едва в средата на 80-те.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Русия за втори път спира да обслужва част от чуждестранния си дълг, който наследява от бившите съветски републики. Едва през 1996 г. Москва се договаря със страните да преструктурира дълг от $28 млрд. и получава разрешение да прехвърли основните плащания от Съветската епоха за следващото десетилетие. Но само година по-късно, през 1997 г., сривът на цените на петрола намалява приходите от руския износ. Външният дълг, който е близо 50% от БВП през 1995 г., се е увеличил до 77% през 1998 г. Така на 17 август 1998 г. Русия обезценява рублата, като обявява, че вече не може да плаща дълг в рубли, и въвежда тримесечен мораториум върху някои външни задължения. Руските банки, които бяха инвестирали значителни суми в държавни облигации и имаха широка валутна експозиция, също се сринаха.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА