Открийте ни и в

Войната в Украйна

Русия иска тайно гласуване в ООН по резолюцията за анексията

Развитието на събитията сега наподобява случилото се през 2014 г., когато Русия анексира Крим

публикувано

на

Русия ще занимава и ООН с "мръсната бомба"

Русия настоява за тайно вместо явно гласуване в Общото събрание на ООН, където следващата седмица ще се разглежда проекторезолюция срещу руската анексия на части от Украйна, предаде Ройтерс. Подготвеният от западни страни проект за резолюция заклеймява “незаконните т. нар. референдуми” на Русия и “опита за незаконна анексия” на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска.

В писмо на руския постоянен представител в ООН Василий Небензя до страните членки на ООН, с което Ройтерс разполага, се казва:

“Това е явно политизирано и провокативно развитие, целящо да задълбочи разделението в Общото събрание и още повече да раздалечи неговите членове”.

Ескалация: Северна Корея изстреля нова ракета към Японско море

Небензя твърди, че е наложително да има тайно гласуване, защото лобирането на Запада означава, че “може би ще бъде много трудно, ако позициите се изразяват публично”.

Дипломати обясняват, че вероятно Общото събрание ще трябва да гласува публично за това дали вотът по проекторезолюцията да бъде таен. Миналата седмица Русия наложи вето на подобна проекторезолюция в 15-членния Съвет за сигурност към ООН.

“Ако международната общност не реагира, ще се появят твърдения, че никой не обръща внимание и че това сега е “карт бланш” за други страни да направят същото и да получат признание за стореното от Русия”, каза вчера посланикът на ЕС в ООН Олоф Ског.

Байдън отиде във Флорида, за да се запознае с пораженията от урагана Иън

Той добави, че ЕС провежда широки консултации държавите членки на ООН преди гласуването на проекторезолюцията, което вероятно ще е в сряда.

Развитието на събитията сега наподобява случилото се през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Тогава Русия наложи вето на проекторезолюция, която осъждаше референдума в Крим.

После обаче Общото събрание обяви референдума за невалиден със 100 гласа “за”, 11 “против” и 58 “въздържал се”, като 24 държави не участваха в гласуването, припомни Ройтерс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено