Открийте ни и в

Новини

Русия и Китай отново блокираха помощи за Сирия през 2 пункта с Турция

Това е третото неуспешно гласуване по въпроса за хуманитарната помощ за Сирия

публикувано

на

Русия и Китай наложиха вето на последния опит на западните страни членки на Съвета за сигурност към ООН да бъде удължен с шест месеца изтичащия днес срок на разрешението в Сирия да бъде доставяна хуманитарна помощ през два гранични пункта с Турция, предаде Ройтерс.

Според ООН милиони цивилни в северозападната част на Сирия зависят от помощите, преминаващи през Турция, които за тях са „животоспасяващи“. Останалите 13 членове на Съвета за сигурност гласуваха за предложението, но постоянните членове Китай и Русия наложиха вето.

Тези две страни, които са съюзници на режима в Дамаск, желаят броят на граничните пунктове да бъде сведен до един, като твърдят, че хуманитарната помощ за нуждаещите се райони може да достига до тях от вътрешността на Сирия, добави Ройтерс.

Агенцията припомни, че това е третото неуспешно гласуване по този въпрос в Съвета и второ вето на Москва и Пекин за тази седмица. Във вторник те са противопоставиха на резолюция, която удължава с една година одобряването на два гранични пункта по турско-сирийската граница. И тогава останалите 13 членки на Съвета за сигурност гласуваха „за“ проекторезолюцията, изготвена от Германия и Белгия.

После Русия не можа да събере подкрепа за идеята си да бъда оторизиран един граничен пункт за шест месеца.

Сега се очаква Съветът да гласува по втора руска проекторезолюция, която одобрява един турски КПП за срок от една година.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Рядко усложнение от COVID-19 при възрастни, след като първо беше забелязано при деца

Обриви и възпаления се проявяват при възрастни с отрицателен PCR тест, но положителни антитела за прекарана коронавирусна инфекция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Странен обрив е бил забелязан при 45-годишен мъж, който през последните седмици се грижел за жена си, докато тя била болна от Covid-19.

По дланите и стъпалата му се появили тъмночервени кръгли петна. Очите му били розови, а устните – изключително напукани.

Тялото му се бори с екстремно възпаление, отбелязвано почти изключително при деца до това време.

„Преди дори да видя пациента“, спомня си кожният лекар д-р Алиса Фемия, казах:“ Това все още не е съобщено. Това трябва да е MIS-A.“

MIS-A означава „многосистемен възпалителен синдром при възрастни“.

Когато състоянието беше идентифицирано при деца тази пролет, то беше наречено MIS-C, като C означава „деца“. Децата развиват опасно възпаление около сърцето и други органи, често седмици след първоначалните им инфекции с SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията алармираха лекарите за MIS-C през май. До 1 октомври CDC съобщи за 1027 потвърдени случая на MIS-C, като повече случаи се разследват. Двадесет деца са починали.

В някои случаи децата развиват обриви като този, който Фемия отбелязва при своя възрастен пациент.

„Кожата е точно пред очите ти“, каза Фемия. „Не можете да не го видите.“ Но всъщност много лекари може да не разпознават състоянието при възрастни. Съобщени са само няколко десетки случая на MIS-A. И не всички пациенти имат очевидни обриви.

Д-р Сапна Бамра Морис, клиничен ръководител на Работната група в системата за здравни грижи и безопасност на работниците, част от отговора на CDC срещу Covid-19, подробно описа 27 случая в доклад, публикуван агенцията миналата седмица.

„Истинското разпространение на MIS-A е неизвестно“, каза Морис. „Трябва да накараме лекарите да осъзнаят това. Може да е рядко, но не знаем. Може да е по-често, отколкото си мислим.“

Част от проблема е, че вирусът циркулира сред хората по-малко от година. Лекарите по целия свят все още научават как действа SARS-CoV-2 при пациентите. Обикновено тежко болните пациенти с Covid-19 пристигат в болницата, тъй като имат проблеми с дишането. Това не е случаят с MIS-A. Много пациенти с MIS-A съобщават за треска, болка в гърдите или други сърдечни проблеми, диария или други стомашно-чревни проблеми – но не и задух. А диагностичните тестове за Covid-19 са отрицателни.

Вместо това пациентите ще имат положителен тест за антитела Covid-19, което означава, че са били заразени преди две до шест седмици, дори ако никога не са имали симптоми.

Може да е рядко, но не знаем. Може да е по-често, отколкото си мислим.

„Това, че някой не проявява респираторни симптоми като основна проява, не означава, че това, което изпитват, не е резултат от Covid-19“, каза Морис.

Болестта може да бъде животозастрашаваща. Пациентите обикновено имат някаква тежка дисфункция на поне един орган, като сърцето или черния дроб. Десет пациенти в доклада на CDC трябваше да бъдат хоспитализирани в отделения за интензивно лечение. Някои трябваше да бъдат поставени на вентилатори. Двама са починали.

Нещо повече, докладът на CDC показа, че членовете на расови и етнически малцинствени групи изглежда са непропорционално засегнати. Почти всички пациенти с MIS-A са афроамериканци или испанци. Но се съобщава за твърде малко случаи, за да се разберат напълно основните механизми.

Макар че някакъв вид генетична връзка може да е възможна, Covid-19 е доказано, че „непропорционално засяга недостатъчно представените малцинства, вероятно поради социално-икономически фактори“, каза Фемия.

Основните здравословни условия, които повишават риска от усложнения на Covid-19, като затлъстяване и диабет тип 2, също са по-разпространени сред членовете на расови и етнически малцинствени групи.

През лятото лекарите във Флорида започнаха да наблюдават скокове в случаите на Covid-19. Д-р Лилиан Аббо, началник на превенцията на инфекциите в Jackson Health System в Маями, припомня, че „много голям брой хора, преминаващи през нашите спешни отделения или болници, се разболяват много“.

Най-чувствителният и надежден тест за Covid-19, наречен PCR тест, не винаги е бил на разположение и може да отнеме няколко дни, за да станат готови резултатите.

Аббо се насочва към изследване на антитела, за да поеме напливът от пациенти. Хората обикновено развиват антитела срещу инфекцията в рамките на около седмица. А това би дало на Aббо и нейните колеги индикация, че Covid-19 по някакъв начин е замесен в симптомите на пациентите им, разсъждава тя.

Тогава Аббо открива подгрупа пациенти, които са били критично болни след прекаран Covid-19, но без издайничните белодробни проблеми на остра инфекция.

„Бяхме малко объркани“, каза Аббо. „Бихме направили молекулярни PCR тестове и те ще бъдат отрицателни. А тестовете за антитела са положителни.“

По-нататъшните кръвни тестове разкриват изключително високи нива на възпаление в тялото. Нещо повече, докато повечето тежко болни пациенти с Covid-19 обикновено са на възраст над 65 години или имат множество основни здравословни проблеми, тези пациенти „са по-млади хора, за които бихте очаквали, че няма да се разболеят“, каза Аббо. „Точно това привлече вниманието ни“.

До момента няма доказано лечение за MIS-A. „Трябва да разпознаем този синдром и да разработим данни“, за да разберем кои терапии могат да бъдат най-ефективни – каза Аббо.

Д-р Джил Уедърхед, асистент по инфекциозни болести и тропическа медицина в Медицинския колеж Baylor в Хюстън, посочва, че докладите от случая на CDC показват, че лекарите са опитвали различни лекарства за пациенти с MIS-A, включително стероиди и лекарства, които могат да повлияват имунната система, наречени инхибитори на интерлевкин-6.

„Проблемът с тези заболявания е, че не познаваме механизмите, които причиняват MIS-A и MIS-C“, каза Уедърхед. „Трудно е да разберем какво трябва да бъде стандартното лечение, докато не получим повече информация.“

При деца MIS-C обикновено се лекува с интравенозен имуноглобулин, кръвен продукт, съдържащ различни антитела. Това може да се използва и за възрастни, но ефектите са до голяма степен недоказани.

Интравенозният имуноглобулин или IVIG се различава от други лечения с антитела, получени от кръвна плазма. Последната се взема от пациенти, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела, специално насочени към вируса в кръвта им.

IVIG, от друга страна, е по-скоро смесица от антитела, които не са специфични за коронавируса. Мисълта е, че пациентите с MIS-A вече имат антитела Covid-19, така че добавянето на повече с реконвалесцентна плазма е малко вероятно да помогне.

Настоящата теория за пациентите с MIS-A е, че „доколкото знаем, инфекцията е изчезнала“, каза д-р Хю Касиер, директор на Интензивното отделение в сърдечната болница Sandra Atlas Bass в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

„Изглежда, че произведените антитела създават проблем“, каза той.

Касиер е част от голям екип от лекари, които лекуваха вълната от пациенти с Covid-19 в Ню Йорк тази пролет.

Въпреки че по това време MIS-A не е била идентифицирана, Касиер е убеден, че такива пациенти са съществували през цялото време. „Виждахме пациенти, които постъпиха в интензивното отделение с органна недостатъчност“, каза Касиер. Те биха дали отрицателен тест за Covid-19, каза той, но положителни за Covid-19 антитела, което предполага, че те са били заразени преди това.

„Погледнете назад и те вероятно са имали този многосистемен възпалителен синдром“, каза Касиер. „Нямахме всички парчета, които да съберем.“

Месеци по-късно пъзелът започва да се нарежда. „Това трябва да бъде в челните редици на съзнанието на всеки лекар от интензивното отделение, който приема пациенти, особено когато има антитела за Covid-19“, каза Касиер. Като се има предвид опитът на Фемия, това включва и специалистите по дерматология.

„Това е наистина красотата на медицината, където за този синдром трябва да се съберат много различни специалисти, които да помогнат за поставянето на диагнозата“, казва тя.

Лекарите се притесняват, че много пациенти с MIS-A ще останат неоткрити – и може би нелекувани. „Няма достатъчно данни, за да ви кажа какви могат да бъдат дългосрочните ефекти от това“, каза Касиер. „Това може да е върхът на айсберга. За това се притеснявам.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Мелания Тръмп се ядоса: Книгата на Уолкоф е пълна с клюки

„Щастлива съм да съобщя, че тестът ми е отрицателен и се надявам скоро да започна да изпълнявам задълженията си“, пише Мелания.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: The USA Express

Мелания Тръмп нападна Стефани Уинстън Уолкоф в остър пост, атакувайки „дръзките претенции“ в мемоарите й. Мелания заяви, че бившата й най-добра приятелка е написала книга, пълна с клюки, „опитваща се да изопачи характера ми“.

Първата дама освен това атакува медиите заради, че се занимават с мемоарите на Уолкоф „Мелания и аз“, описващата работата й в Белия дом от встъпването в длъжност на президента Тръмп през 2017г.

Мелания за Сторми Даниелс: "Порно к**ва", Сторми: „По-добре това отколкото такава като теб“

„За пореден път търговските медии избраха да се фокусират върху отразяването на дреболии вместо върху моята положителна работа. Има много опортюнисти, които се грижат само за себе си и се стремят да печелят, като съзнателно се възползват от моята добра природа“, написа Мелания.

Книгата на Уолкоф – първата, написана от бивш приближен служител на първата дама – представя Мелания в много неприятна светлина. Уолкоф също така е записала разговори със съпругата на Тръмп, в които се чуват много неприятни неща. А авторката не препуска възможността си да ги пуска в ефира на медиите, които обикаля.

Мелания твърди, че разговорите, които Уолкоф пуска, са извадени от контекста, за да я представят умишлено в лоша светлина. В един от записите се чува как Мелания казва: „На кой му пука за коледните неща“, докато обсъждат празничната украса за Белия дом.

Заради книга и след скандала "порно к**во": US министерство съди бивша сътрудничка на Мелания

Първата дама твърди, че Уолкоф „тайно е записвала наши телефонни разговори, от които излъчва само части, извадени от контекста, а после написа книга, пълна с клюки, за да разруши характера ми“.

В текста, публикуван на официалния сайт на Белия дом, Мелания коментира и записите, на които също така се чува как съпругата на президента прави неприемливи коментари за децата имигранти, отделени от родителите им.

В публикацията от близо 500 думи Мелания рекламира своята кампания „Бъди най-добър“, която има за цел да насърчи здравословния начин на живот, да се използват социалните медии по положителен начин и за борба срещу злоупотребата с опиати. Но нито един път не е споменато направо името на Уолкоф.

Мелания Тръмп спазва пълна карантина, не излиза никъде

„Информацията, която би могла да бъде полезна за децата, се губи в шума от егоизма на възрастните“, пише Мелания. „Наскоро установих, че случаят е точно такъв, тъй като големите медии с нетърпение отразяват лъжите на бившата ми служителка“.

Човек, който каза, че ме „направи“, въпреки че почти не ме познаваше, и някой, който се придържаше към мен, след като съпругът ми спечели президентството. “

Първата дама не е виждана на публични места, откакто преди две седмици бе съобщено, че тя и президентът Тръмп са дали положителни проби за коронавирус.

Статуята на Мелания Тръмп в Словения възкръсна от пепелта

Президентът вече се върна на работа и поднови предизборните си обиколки, но Мелания все още не дава никакви знаци кога планира да възобнови публичните си изяви.

„Щастлива съм да съобщя, че тестът ми е отрицателен и се надявам скоро да започна да изпълнявам задълженията си“, пише Мелания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Тръмп и републиканците изостават значително с даренията

Почти с 50% повече са даренията за Демократическата партия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Републиканската партия изостава не само в социологическите проучвания, но и от финансова гледна точка. През септември партията, издигнала Доналд Тръмп за президент, е събрала 247,8 милиона долара от дарения. Това е с около 135 милиона долара по-малко от набраните средства от Джо Байдън за същия период, но повече от 210-те милиона долара, събрани от кампанията на Тръмп през август.

Кандидатът на демократите Байдън обяви късно в сряда, че кампанията му е успяла да събере 383 милиона долара през септември, поставяйки нов рекорд за предизборна кампания в САЩ за втори пореден месец.

След мухата от вицепрезидентския дебат кампанията на Байдън продава мухобойки

ActBlue, уебсайтът за набиране на средства от Демократична партия, е обработил 1,5 млрд. долара дарения за периода юли-септември, като само през миналия месец са постъпили над 750 милиона долара.

За сравнение, сайтът за набиране на средства на Републиканската партия – WinRed е обработил около 620 милиона за същия период от време или почти три пъти по-малко от платформата на демократите.

Тези фондове подпомагат предизборните кампании на конгресмени, сенатори и губернатори по места.

Блумбърг дава най-малко $100 млн. за кампанията на Байдън във Флорида

Най-сериозните финансови инжекции за кампанията на Байдън дойдоха в деня след смъртта на съдията от Върховния съд Рут Гинсбърг. Друг ключов момент се оказа и съобщението, че Байдън е избрал Камала Харис за кандидат за вицепрезидент. След дебата между двамата кандидати, в кампанията на Байдън се вляха още 25 милиона долара.

"Дейли телеграф": Тръмп се завърна в предизборната кампания без маска, иска да целува жените

Междувременно Тръмп продължава да се сблъсква с критики за отношението си към коронавирусната пандемия. След като самият той прекара заболяването, бяха възобновени и предизборните му изяви.

Три седмици преди президентските избори в САЩ кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън води с 11 пункта пред действащия президент Доналд Тръмп.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА: Кой ще стане президент?

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Китай, помощи, Русия
136 пожара все още бушуват в Сибир

Според специалисти те няма да утихнат до есента

Затвори