Русия обяви дефолт по външния си дълг, след като в неделя изтече гратисният период за плащане на лихвите по облигациите. Изтичането на 30-дневния гратисен период означава, че Русия е в неизпълнение на задълженията си в чуждестранна валута за първи път от 1918 г. насам - за последен път това се е случило преди повече от век по време на болшевишката революция, пише Invezz.

Неизпълнението на задълженията от страна на Москва идва след поредица от строги санкции от страна на САЩ и други западни сили след нахлуването на Русия в Украйна по-рано през годината.

Русия обаче твърди, че не е в състояние на дефолт. Всъщност, според съобщенията, страната твърди, че е извършила плащания по двете облигации на външния дълг в края на май. Твърди се обаче, че тези плащания са "замразени", откъдето идва и изкуственото обявяване на фалит.

Въпреки множеството заглавия, в момента дефолтът по руския дълг е до голяма степен символичен и технически дефолт. Тъй като Русия се възползва от високата цена на своя енергиен износ, тя очевидно разполага както със средства, така и с желание да изплати външния си дълг.

По отношение на значението на това за пазарите Джайлс Коглан, главен анализатор в HYCM, заяви, че е малко вероятно събитието да повлияе на акциите или на еврото. Инвеститорите, които биха искали да предприемат действия, най-вероятно ще възприемат подхода "изчакай и виж". Той обясни: "Тъй като инвеститорите оценяват неизпълнението на задълженията от месеци, на този етап пазарите възприемат подхода "изчакай и виж" - ако конфликтът в Украйна отшуми в средносрочен план, тогава плащанията вероятно ще бъдат възобновени в някакъв момент. Поне засега това няма да се отрази на европейските акции или на еврото поради естеството на неизпълнението."

Европейските акции затвориха в понеделник с леко повишение, като Stoxx 600 завърши деня с 0,5% ръст. FTSE 100 затвори с близо 0,7% повишение, докато руският MOEX добави близо 1,1%.