Открийте ни и в

СВЯТ

Русия обяви нереципрочни мерки за изгонените 70 дипломати от България

Според руското външно министерство външни сили под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг.

„Това, което дойде вчера от България, дори не толкова от България, колкото от политическите кулоари на българските властови институции, не беше направено в интерес на България и нейните граждани. Това беше направено по заповед на външни сили”, каза тя.

Тя коментира решението на българското правителство да изгони 70 служители на руското посолство. Според нея външни сили „под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Решението на България е „опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог”.

„Това, което за толкова години остана неразрушено, очевидно, сметнаха за необходимо да разрушат сега, напускайки властта и преминавайки през двустранните отношения”, допълни говорителят.

България изгони 70 руски дипломати

„Ние сме убедени, а и аз бих желала, народът на България да чуе това: Никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи”, каза тя.

„Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ”, добави тя.

Решението за изгонването на руските дипломати от България по всяка вероятност е взето „далече на запад”, заяви и председателят на комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки.

„Боя се, че то е взето и пренасочено към София, далеч на запад от България. Жалко, много жалко. Няма основания за това”, каза депутатът, цитиран от БГНЕС.

„Изгонването на 70 дипломати е сериозен удар. Смятам с голяма вероятност, че ще бъдат предприети реципрочни мерки относно дипломатическото представителство на България в Русия”, допълни Слуцки.

Той отбеляза, че Русия има “реални, а не изсмукани от пръстите въпроси към българската дипломатическа мисия”. Според него подобно отношение между държави, които традиционно са имали сериозни връзки и активно икономическо и културно сътрудничество, не е в реда на нещата.

Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 руски дипломати

Случилото се в София показва мащабите на натиска срещу Русия, допълни Слуцки.

Той подчерта, че в България има десетки и стотици здравомислещи политици и общественици, журналисти и учени, които подкрепят съвършено различна, конструктивна позиция по отношение на контактите с Москва.

Така че всички тези некоординирани и неоправдани стъпки ги очаква механизмът на възвратната пружина”, обобщи депутатът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА