Държавната дума прие на второ и трето четене законопроект за осигуряване на руските въоръжени сили, други видове войски и органи за антитерористични и други операции в чужбина. Съгласно документа, за да се гарантира дейността извън Русия, кабинетът ще може да взема решения за въвеждане на специални икономически мерки. На практика това означава свобода на държавните бенефициенти независимо от сключените договори и възможност за налагане на режим на работа без почивни дни "в отделни организации".

Законопроектът също така позволява на държавните бенефициенти като Министерството на отбраната, Министерството на извънредните ситуации, Федералната служба за охрана и Федералната служба за сигурност, да увеличават или намаляват обема на стоките и услугите в рамките на сключените договори. В този случай е позволено да се промени цената на договора, като се вземе предвид законодателството и в рамките на основните показатели на държавната поръчка за отбрана.

Според Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в Държавната дума, за второ четене са внесени две изменения.

"Едното изменение е правно-техническо и уточнява наименованието на самия законопроект. Втората поправка се отнася до това, че нормите на този закон трябва да се прилагат и за Федералната служба за охрана", каза той в отговор на въпрос на ТАСС. Освен това специалните мерки на кабинета предвиждат "разпределяне на материални активи от държавния резерв и временна демобилизация на мобилизационните мощности и съоръжения".

Депутатите приеха на второ и трето четене и съпътстващ законопроект, с който се изменя Кодексът на труда, за да се приложат нормите на закона за осигуряване на дейността в чужбина.

Кодексът предвижда, че при въвеждането на специални икономически мерки кабинетът ще има право "да установява спецификата на правното регулиране на трудовите отношения в отделните организации, техните структурни звена и отделни производствени обекти, включително реда и условията на работа извън установеното работно време, през нощта, в почивните и неработни дни, предоставянето на годишен платен отпуск".