Открийте ни и в

Войната в Украйна

Руската икономика се свива под натиска на санкциите

След като руският БВП нарасна с 3,5 процента на годишна база през първите три месеца на 2022 г., сега страната е изправена пред дълъг период на рецесия

публикувано

на

Руската икономика се свива

Икономиката на Русия се е свила с 4% на годишна база през второто тримесечие, съобщи националната статистическа агенция в петък, тъй като санкциите на Запада оказват влияние след военната офанзива на Москва в Украйна.

В периода от април до юни брутният вътрешен продукт „възлиза на 96 процента от нивото, постигнато през същия период на 2021 г., показват предварителните оценки“, гласи съобщението на Росстат. Това бяха първите публикувани пълни тримесечни данни за растеж, откакто Москва изпрати войски срещу прозападен съсед в края на февруари и западните страни наложиха жестоки икономически санкции на Русия в отговор.

След като руският БВП нарасна с 3,5 процента на годишна база през първите три месеца на 2022 г., сега страната е изправена пред дълъг период на рецесия. Руската централна банка заяви в петък, че прогнозира икономическо свиване с 4-6% за цялата 2022 г. и след това допълнително свиване поне с един и процент през 2023 г., преди растежът да се засили отново през 2024 г.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

„Спадът на БВП ще достигне дъното през първите шест месеца на 2023 г.“, каза зам-ръководителят на Банката на Русия Алексей Заботкин,„Икономиката се движи към ново дългосрочно равновесие… С трансформацията на икономиката растежът ще се възобнови.“

Западните санкции са насочени по-специално към енергийния и банковия сектор на Русия. Инфлацията в страната скочи до най-високото си ниво от две десетилетия през април, оттогава се забави донякъде, но остава висока, достигайки 15,1% през юли.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено