Фокусът на разговорите са търговските площи, които доскоро бяха използвани от американските вериги от универсални магазини „Джей Си Пени“ и „Сиърс“, които затвориха десетки от обектите си из страната.

И двете вериги от началото на годината започнаха процедура по разпоредбите за реорганизация на компании, изправени пред финансови трудности. Причината са мерките, които наложиха временното затваряне на вратите на магазините си, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Магазин или е-магазин?

Преговорите между двете компании обединяват две тенденции от последните години – спадът в популярността на конвенционалните магазини и бумът на пазаруването онлайн.

Още преди пандемията „Амазон“ беше смятан за един от основните конкуренти на големите търговски центрове с богатото си разнообразие на всевъзможни продукти и добри условия по доставките. COVID-19 даде допълнителен тласък на компанията.

Компанията на Джеф Безос може да се окаже и спасителят на наемодателите – собственици на търговски центрове – поне докато междувременно фалират цели търговски вериги.

С неясното развитие на пандемията както в здравен, така и икономически план, компания със стабилни финансови показатели като „Амазон“ е смятана от анализатори за добър наемател.